4 svar
870 visningar
StudieRo är nöjd med hjälpen
StudieRo 397
Postad: 10 maj 2020 11:48

Blandningar

 

Definitionen som står i boken är att en homogen blandning så kan man inte urskilja de olika beståndsdelarna.

En heterogen blandning är enligt boken en blandning där innehållet går att urskilja, se vad som är vad.

Så till frågan:

Är denna blandning homogen eller heterogen?

 

C) Socker och salt.

Facit säger heterogen.

Jag tycker homogen. Jag har aldrig blandat salt med socker och tänker inte göra det heller.

Men kan tänka mig att det lär vara mycket svårt att se vad som är socker och vad som är salt om jag blandar dessa.

Har jag rätt eller har jag missat något?

Farbrorgul 408
Postad: 10 maj 2020 12:08
StudieRo skrev:

 

Definitionen som står i boken är att en homogen blandning så kan man inte urskilja de olika beståndsdelarna.

En heterogen blandning är enligt boken en blandning där innehållet går att urskilja, se vad som är vad.

Så till frågan:

Är denna blandning homogen eller heterogen?

 

C) Socker och salt.

Facit säger heterogen.

Jag tycker homogen. Jag har aldrig blandat salt med socker och tänker inte göra det heller.

Men kan tänka mig att det lär vara mycket svårt att se vad som är socker och vad som är salt om jag blandar dessa.

Har jag rätt eller har jag missat något?

En heterogen blandning behöver inte alltid gå att urskilja vilka ämnen som är vad. Det är mer än fråga om ämnena är blandade eller ej. Rekommenderar dig att titta på denna grymma video från Ehinger om du inte redan gjort det.

StudieRo 397
Postad: 10 maj 2020 12:54

Jag tackar för svaret!

 

Han säger ju i princip samma sak som boken.

Boken säger Homogen - Går inte att urskilja. Heterogen - Går att urskilja

Han säger ju det i video: https://youtu.be/MjysDDX8ijs?t=313

Homogen: "Ser likadan ut igenom hela lösningen"

Heterogen: "Man kan lätt se lite kräftor här. Den ser olika ut på olika ställen."

Men det är tydligen mer än så!

 

 

* Vad menas då egentligen med homogen respektive heterogen när man talar om blandningar?

* Om nu definitionerna i boken inte stämmer, då det är mer än huruvida man kan urskilja eller inte urskilja vad som är vad i blandningen, hur kan man då förklara detta om homogen och heterogen blandning istället?

Smaragdalena Online 78141 – Lärare
Postad: 10 maj 2020 18:07

Strösocker består av sackaroskristaller. Vanligt koksalt består av natriumkloridkristaller. Om man blandar strösocker och koksalt kommer man att få en blandning av sockerkristaller och saltkristaller, alltså en heterogen blandning. Om man löser upp denna blandning kommer man att få en homogen läsdning av socker och salt i vatten. Om man sedan låter vattnet avdunsta, kommer man att få dels kristaller som består av socker, dels kristaller som består av salt men inte några blandkristaller.

StudieRo 397
Postad: 10 maj 2020 22:46

Sådär!

 

Nu hänger jag med mycket bättre!

 

Tackar, tackar!

Svara Avbryt
Close