4 svar
61 visningar
NoraKemi är nöjd med hjälpen!
NoraKemi 62
Postad: 9 jan 2019

Bloddoping och polysackarider

Hej! I min biologibok kommer det en fråga om blodddoping. Det står att man brukar kontrollera halten av röda blodkroppar för att förhindra att någon bloddopar sig. Men vissa försöker dölja detta genom att injicera polysackarider. Sedan ska man förklara hur det fungerar. 

 

Jag tänker att det antingen handlar om cellens metabolism eller diffusion/osmos. Om det handlar om cellens metabolsim så måste det ha och göra med att man injiceras polysackarider som bryts ned till glukos och därmed så bildas mer ATP i glykolysen, citronsyracykeln och elektrontransportkedjan. Men hur hindrar det isåfall att man kan se röda blodkroppar i blodet? Kan någon snälla hjälpa mig!

SvanteR 1524
Postad: 9 jan 2019

Nja, din andra tanke, den om diffusion/osmos är nog rätt spår. Har du koll på diffusion över ett semipermeabelt membran (så jag vet var jag ska börja)? Jag tänker på den typ av experiment som visas i bilden här:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Diffusion#Permeabla_och_semipermeabla_membran

NoraKemi 62
Postad: 9 jan 2019 Redigerad: 9 jan 2019

 Jaha okej tack för svar.  Ja det har jag, men förstår inte hur det kan kopplas till just detta:/

SvanteR 1524
Postad: 9 jan 2019

Det finns vatten på många ställen i kroppen - både i blodet och i andra vävnader. Du kan tänka dig blodkärlets vägg som ett semipermeabelt membran. Om man injicerar polysackarider i blodet kommer de att stanna där, och koncentrationen av dem blir ju då högre i blodet (de finns ju bara där).

Då kommer vatten att diffundera in i blodet från omgivande vävnader, och då ökar volymen. Men det finns ju lika många röda blodkroppar som innan. Ökad volym men samma mängd --> minskad koncentration, och alltså har man lägre koncentration röda blodkroppar när man lämnar sitt blodprov.

NoraKemi 62
Postad: 9 jan 2019

Wow tacktacktack så hemskt mycket, det där gick rakt in i huvudet!(om man kan säga så??) förstår precis nu!!

Svara Avbryt
Close