5 svar
53 visningar
tvdqueen är nöjd med hjälpen
tvdqueen 43
Postad: 20 jan 13:51

BNP och arbetslöshet

Vilka mönster finns det mellan BNP och arbetslöshet? 

 

Ska ha en diskussion om BNP och Arbetlöshet och hur de hänger ihop. T.e.x länder med väldigt låg BNP och låg arbetslöshet borde t.e.x rikare länder ha låg arbetslöshet och tvärtom? Det finns ju många länder där en stor del av befolkningen jobbar på bönder och tjänar väldigt lite. Vissa länder där vissa har fler låga löner, bnp ökar inte även om flera har så många jobb eftersom de har låga löner. 

 

Behöver gärna fler exempel

cforsberg 183
Postad: 21 jan 21:04

Man måste ha klart för sig att arbetslöshet går att 'frissera' (manipulera) genom att flytta arbetslösa ur arbetskraften - givet detta behöver inte korrelationen mellan BNP och arbetslöshet vara så stark.

IFAU - arbetslöshet och arbetskraft

Sysselsättningsgrad och arbetskraftsdeltagande går däremot inte att manipulera då det uttrycks i termer av befolkningen.

 

Klart du kan ha en låg BNP och låg arbetslöshet. Istället för att ha en robot som gör något snabbt, men som medför att människor blir överflödiga har du människor som gör saker men tar längre tid - det ger låg arbetslöshet och låg output (BNP). Det andra fallet, en människa sköter en robot, ger högre output, men högre arbetslöshet (givet att de som blir friställda ej får annat jobb).

 

Så dels kan korrelationen vara svag om folk som ska vara i arbetskraften inte är det, och sen så kan det definitivt variera även om man inte friserar arbetskraften mot bakgrund av det jag beskrev ovan - det beror på vad landet satsar på.

tvdqueen 43
Postad: 22 jan 13:05

Förstod knappt något av din förklaring, väldigt många begrepp, vad är poängen? 

cforsberg 183
Postad: 26 jan 18:27

Mindre trevligt svar. Sök upp definitionen på de begrepp du inte förstår och precisera vilken del (stycke) du inte hängde med på om du önskar jag ska utveckla en viss del.

Jag försöker säga att arbetslösheten går att påverka genom annat än BNP - och då blir korrelationen sämre. Det måste du förstå och ta hänsyn till i när du skriver ett svar.

Här har du en schematisk bild över sambanden på arbetsmarknaden:

tvdqueen 43
Postad: 27 jan 16:21

Hjälpte absolut inget 

Teraeagle 17882 – Moderator
Postad: 27 jan 16:41

tvdqueen, dina inlägg bryter mot forumets regel 2.1 angående att hålla god ton mot andra användare:

2.1 Iakttag vanlig etikett - använd ett vårdat språk, var trevlig och håll god ton.

cforsberg har lagt ner mycket tid på att försöka hjälpa dig, visa respekt för det även om du behöver fortsatt hjälp.

/Moderator

Svara Avbryt
Close