5 svar
19 visningar
getrektman 6
Postad: 25 maj 2019

Böjbarhet.

Hej, jag undrar varför metaller är smidbara. Kan någon förklara utförligt?

AlvinB 3316
Postad: 25 maj 2019 Redigerad: 25 maj 2019

Denna egenskap beror på metallbindningen. Som du kanske hört sitter ju metallbindningen ihop med ett så kallat elektronmoln, där alla valenselektroner (elektroner i yttersta skalet) delas mellan alla atomkärnor i metallbiten. Eftersom atomkärnorna är positivt laddade och elektronerna är negativt laddade uppstår en attraktion mellan kärnor och elektronmoln vilket gör att metallatomerna kan sitta ihop. Detta gör att om man böjer metallbiten följer elektronmolnet helt enkelt med eftersom det är ganska lättrörligt då alla valenselektroner kan röra sig fritt i hela metallbiten.

Jämför med t.ex. jonbindning, vars kristaller går sönder mycket lätt (tänk de små och sköra bitarna i bordssalt). I jonbindningen kan elektronerna inte röra sig fritt, utan de är bundna till en enda atomkärna. Jonbindningen fungerar ju genom att plusladdade joner attraherar minusladdade joner. Detta gör att jonerna lägger sig i ett plus-minus-mönster (t.ex. - Na+ - Cl- - Na+ - Cl- --\ \text{Na}^+\ -\ \text{Cl}^-\ -\ \text{Na}^+\ -\ \text{Cl}^-\ - i en kristall av koksalt) så att de attraherar varandra. Böjer man och bryter i kristallen kan detta leda till att mönstret förskjuts och att plusladdade joner hamnar bredvid plusladdade joner eller negativa joner bredvid negativa joner. Detta leder till att jonerna repellerar varandra (lika laddningar repellerar varandra) och att kristallen går sönder!

Välkommen till Pluggakuten!

Nej, det är inte så det går till här på Pluggakuen. Meningen med Pluggakuten är att du skall få den hjälp du behöver för att kunna lösa dina uppifter själv, inte att någon annan skall servera dig härdiga lösningar på dina problem. /moderator

Har du läst om metallbindning på Wikipedia? Där står svaret på din fråga.

getrektman 6
Postad: 25 maj 2019

Så en del av bindningen förskjuts men de repelleras inte?

getrektman 6
Postad: 25 maj 2019

Vad menar du egentligen?? Det var en fråga jag undrade.

getrektman skrev:

Vad menar du egentligen?? Det var en fråga jag undrade.

Ja, och jag svarade att Pluggakuten är till för att hjälpa dig att svara på frågan själv, och gav dig ett lästips. Nu råkar tydligen AlvinB vara snällare än jag, så läs det svaret också.

Svara Avbryt
Close