2 svar
132 visningar
Sandis 138
Postad: 5 dec 2020 15:45

Bokföra försäljning

Hej! Håller på att bokföra till UF och har stött på lite problem. 

 

Ska nämligen bokföra en försäljning och ska då debitera mitt kassakonto med den summa som jag säljer min produkt för. Efter detta ska jag även kreditera mitt matrial/försäljningskonto för att indikera att jag har sålt av en vara. Men nu kommer frågan...

 

Ska jag kreditera försäljningspriset för produkten eller produktionskostnaden för produkten? Får nämligen inte 0 i differens på vaddera sätt 

Sandis 138
Postad: 5 dec 2020 15:47

Exempelvis, jag säljer min produkt för ett högre pris än vad jag köpte in dem för att gå vinst. Men om jag sedan ska bokföra detta blir det missvisande. 

Arktos 1095
Postad: 7 dec 2020 17:40

Att bokföra försäljningen berör bara försäljningskontot (kredit) och kassakontot (debet) när det gäller kontantförsäljning. Inget annat. Har inget med inköpskostnaden att göra.

Den tillkommer vid bokslutet. Då krediteras lagerkontot med kostnaden för sålda varor och ett kostnadskonto debiteras med samma belopp.

I resultaträkningen kommer försäljningsintäkterna att ställas mot varukostnaden och resultatet utgörs då av skillnaden mellan intäkter och kostnader.

I grova drag...

Svara Avbryt
Close