5 svar
59 visningar
Stenenbert är nöjd med hjälpen!
Stenenbert 128
Postad: 29 okt 2020

Bör spänning inte alltid vara negativ?

Hej!

Har en fundering. Potentialdifferensen ΔE bör väl skrivas E2-E1? Potentialen E2 är mindre eftersom denna inträffar efter att elektronerna har färdats och tappat potential från E1. Därav skulle spänningen vara negativ, så varför är den inte det när man mäter med voltmätare?

Tack.

Dr. G 5803
Postad: 30 okt 2020

Om du byter plats på mätproberna så byter mätvärdet tecken, d.v.s du får antingen det du kallar E2 - E1 eller E1 - E2. 

Är det dock växelspänning så visar voltmetern alltid ett positivt värde. 

Stenenbert 128
Postad: 1 nov 2020 Redigerad: 1 nov 2020

Jag tänkte på energi av någon anledning. Självklart borde det lämpligare heta V2 - V1 eller V1 - V2.

Men jag tror fortfarande inte att jag har förstått varför V1 - V2 är standard. Har det med strömriktningen att göra? Det vill säga att strömriktningen anses negativ, eftersom strömmen färdas mot minus. Men även då skulle jag inte riktigt förstå varför. Uppskattar hjälp.

Hur ser din krets ut?

Inom elläran räknar man av historiska skäl att strömriktningen går från plus till minus, trots att elektronerna rör sig åt andra hållet.

Stenenbert 128
Postad: 1 nov 2020 Redigerad: 1 nov 2020
Smaragdalena skrev:

Hur ser din krets ut?

Inom elläran räknar man av historiska skäl att strömriktningen går från plus till minus, trots att elektronerna rör sig åt andra hållet.

Jag hade inte någon specifik krets i åtanke, men vi kan ta denna som exempel:

Jag har förstått det som att den positiva mätproben i denna krets skulle vara den som ser ut att vara placerad i den högre punkten. Den negativa proben ligger i den undre proben.

Vid den positiva mätproben kommer potentialen vara 6V. Vid den negativa är potentialen 0V. 

V = ΔV (= V2 - V1?)

Spänning är förändringen i potential.

Eftersom spänningen först är 6V och sedan 0V, bör förändringen enligt mig vara -6V, inte 6V.

JohanF 1702
Postad: 1 nov 2020

När man mäter spänning så mäter man alltid en differens av två olika potentialnivåer. Det är först då du jordar någon punkt i kretsen som man kan tala om absolut nivå på potential eller spänning, för då har man en absolut nivå att relatera till. 

Så det är alltså viktigt åt vilket håll man kopplar in sin voltmeter för att kunna säga vad displayen egentligen visar. (gäller för DC som doktorn säger). Voltmeterns display visar differensen "röd" - "svart" ingång (ibland är ingångarna också märkta  "V" och "COM", eller "+" och "-").

I ditt exempel om du sätter röd prob på pluspolen på batteriet och svart prob på minuspolen, så visar instrumentet differensen 6V på dislayen eftersom röd sitter på den högre potentialen av de två.

Däremot blir ju förändringen i potential -6V om du potentialvandrar från den högre potentialen till den lägre.

Om du går nerför en backe så minskar din potentiella energi. Men differensen, "hög energinivå" - "låg energinivå", är positiv.  

  

Svara Avbryt
Close