9 svar
452 visningar
Wilar 191
Postad: 22 aug 2017

Bra på matematik – enklare att lära sig programmera?

Hej! Ska börja med Programmering 1 nu till hösten, men har aldrig programmerat förut. Är dock rätt vass på matte och har A och B i de kurserna. Har hört att det är en fördel att vara bra på matematik när man ska programmera, men stämmer det? Kursen kommer antingen vara i Java eller JavaScript.

Affe Jkpg 6796
Postad: 22 aug 2017

Jo ... det stämmer. Är man bra på matematik har man bl.a. grundläggande färdigheter i logiskt tänkande och abstraktioner, vilket är fundamentalt när man ska programmera. 

Wilar 191
Postad: 22 aug 2017
Affe Jkpg skrev :

Jo ... det stämmer. Är man bra på matematik har man bl.a. grundläggande färdigheter i logiskt tänkande och abstraktioner, vilket är fundamentalt när man ska programmera. 

Ok, är det något av Java och JavaScript som är mer logiskt/matematiskt än det andra?

Stokastisk 3613
Postad: 22 aug 2017 Redigerad: 22 aug 2017

Nej, ingen av dom är mer matematisk än den andra skulle jag säga.

Java har i stort sätt inget gemensamt med JavaScript utöver namnet.  Du kommer nog få lära dig Java och Objektorienterad Programmering.

JavaScript läser du om du ska programmera webbaserade applikationer.

Wilar 191
Postad: 22 aug 2017
Stokastisk skrev :

Nej, ingen av dom är mer matematisk än den andra skulle jag säga.

Ok, men tror du det är möjligt att få ett relativt högt betyg (A/B) i Programmering 1, utan några förkunskaper i ämnet?

Stokastisk 3613
Postad: 22 aug 2017

Ja det tror jag absolut, programmering är inte omöjligt på något sätt. Att bara lära sig programmera acceptabelt tror jag inte behöver vara speciellt svårt över huvud taget.

Bubo 2974
Postad: 22 aug 2017
Matte357 skrev :

Har hört att det är en fördel att vara bra på matematik när man ska programmera, men stämmer det?

Nja, det är väl snarare så att de egenskaper du använder för att bli bra på matte är ungefär samma egenskaper du använder för att bli bra på programmering.

Men slutresultatet blir ungefär detsamma: Den som är bra på matte brukar vara bra på programmering, och tvärtom.

Mimamed 19
Postad: 20 okt 2019 Redigerad: 20 okt 2019

Man använder mattematik inom programering precis på samma sätt som man använder mattematik på fysik. Om det är väldigt enkla program som tex ping pong spelet, tetris spelet och snake så används knappt något mattematik som är i högre nivå än högstadiet men om du programerar lite mer komplexa grejer som tex minecraft, runescape, sim city och nästan allt som kräver att du går över till 3D så blir du snabbt begrännsad om inte tvungen att lära dig gymnasie nivå mattematik.

 

Men om du verkligen vill slippa matte så kan du också programera i en färdigbyggd spelmotor såsom Unity som förenklar väldigt mycket åt dig så du kan programera häftiga grejer då spelmotorn gör mycket av matematiken åt dig. Men trotts detta kommer du fortförande vara ganska begrännsad över vad du kan göra med bristande mattekunskaper.

 

Med andra ord så kommer det funka bra just innan det roliga delen av programeringen börjar. Du kommer förstå programerings språket men inte ha mattematik kunskaperna att göra något coolt med det.

 

Du kommer inte ha problem med att klara kursen utan matte men inte kunna använda den till mycket utan det.

Lindehaven 691 – Lärare
Postad: 19 nov 2019

Jag tror att de som har förmågan att lösa abstrakta eller logiska problem har ett försprång när det gäller att lära sig programmering. Det är liknande problemlösningsförmågor som behövs i matematik och fysik. Så jag håller med Affe Jkpg och Bubo där.

Dock är det inget som hindrar vem som helst att lära sig programmera. I de övningar jag ger till mina elever så undviker jag alltför svår matematik för att "sänka tröskeln". Jag har undervisat elever med dyslexi, dyskalkyli eller ADHD som klarat kurserna bra.

Svara Avbryt
Close