5 svar
135 visningar
Renny19900 är nöjd med hjälpen
Renny19900 1713 – Avstängd
Postad: 31 aug 2019 20:00

Bråk up 1410

Hej! 

Varje gång jag löser uppgiften blir det fel, skulle någon kunna säga vart det blev del : 

1/5 tar bilen |       4/5  resten som inte tar bil

3/8 * 4/5 =12/40 cyklar och resten tar kollektivtrafik . 

Man ska ju ta 40/40 -12/40 = 28/40=0,7=70% 

svaret ska vara 50%. 

Vart är felet?

De som cyklar och de som åker kollektivt utgör åttio procent av alla anställda. Det stämmer att sjuttio procent av de som inte åker bil åker kollektivt, och att trettio procent cyklar. Problemet är att du inte räknat med bilisterna i dessa procent. Felet blir alltså när du tar 40/40 - 12/40. 40/40 är alla på företaget. Subtrahera 1/5 för personerna som åker bil, så blir det rätt!

dioid 181
Postad: 31 aug 2019 21:14

Om det är 40 anställda så åker 40/5=8 bil och 40-8=32 inte bil. Av de 32 åker 32*3/8=12 cykel och 32-12=20 kollektivtrafik. Så 20/40=50% åker kollektivtrafik. 

 

Du har räknat ut att 20+8=28=70% inte cyklar, alltså åker kollektivtrafik eller åker bil. Men frågan var vilken andel åker kollektivtrafik. 

 

20/32=5/8=62.5% av de som inte åker bil åker kollektivtrafik och 37.5% cyklar. 30% av alla anställda cyklar. 20% av alla anställda åker bil. 50% åker kollektivtrafik. 

 

Du hade också kunnat räkna det som; 1/5=20% åker bil, av övriga 80% åker 3/8=30% cykel så 100-20-30=50% åker kollektivtrafik. 

Renny19900 1713 – Avstängd
Postad: 31 aug 2019 23:20 Redigerad: 31 aug 2019 23:20

1/5 av de anställda tar bilen | resten 4/5 

3/8 * 4/5 = 12/40 cyklar 

kollektivtrafik : x

1/5+12/40 + x = 40/40

x= 1/2 =0,5=50%

så tänkte jag

Albiki 5320
Postad: 31 aug 2019 23:49

På företaget arbetar 80 stycken anställda. (Valt för att ge enkla tal nedan; irrelevant vilket tal som väljs, men det måste vara delbart med 40.)

  • Det är 16 stycken personer som tar bilen till arbetet och 64 stycken personer som tar sig till arbetet på annat sätt. 
  • Det är 24 stycken personer som cyklar till arbetet. 
  • Det är 40  stycken personer som tar sig till arbetet med kollektivtrafiken. 

Hälften (40/80) av företagets anställda tar sig till arbetet med kollektivtrafiken. 

Renny19900 skrev:

1/5 av de anställda tar bilen | resten 4/5 

3/8 * 4/5 = 12/40 cyklar 

kollektivtrafik : x

1/5+12/40 + x = 40/40

x= 1/2 =0,5=50%

så tänkte jag

Bra, helt rätt! 

Svara Avbryt
Close