1 svar
36 visningar
Farah2002 54
Postad: 3 sep 17:09

Budgetrestriktioner och indifferenskurvor

Hej! Jag skulle behöva hjälp med följande uppgift:

"Erik är indifferent mellan att bo i Stockholm och Tokyo (hans indifferenskurva är oberoende av var han befinner sig). Antag att han bara konsumerar två varor och att det relativa priset på dessa varor skiljer sig mellan Stockholm och Tokyo. Hans arbetsgivare erbjuder en lön i Tokyo så att han skulle ha råd med samma konsumtionskorg i Tokyo som han skulle ha i Stockholm. Skulle han uppnå samma, högre eller lägre nytta i Tokyo än i Stockholm om vi antar att hans korg i Stockholm valdes optimalt? Förklara genom att använda en figur med med indifferenskurvor och budgetrestriktioner."

Jag tänker att han fortfarande kan uppnå samma nytta då om både hans lön är högre i ett land samt varorna han vill köpa så blir det plus minus noll? Skulle någon kunna bekräfta om detta är korrekt?

Min uträkning:

PATENTERAMERA Online 3811
Postad: 18 sep 03:21

De relativa priset skall vara ett annat i Japan. Budgetlinjen skall därför ha en annan lutning i Japan, men fortfarande gå genom punkten (5, 5). Eftersom budgetlinjen i Japan i ett sådant fall inte tangerar indifferenskuravan som går genom (5, 5) så är det inte den optimala korgen av varor i Japan. Man kan såldes uppnå större nytta genom att välja en annan mix av varor. Rita figur.

Svara Avbryt
Close