1 svar
68 visningar
theg0d321 628
Postad: 28 dec 2021 19:21 Redigerad: 28 dec 2021 19:22

Buffert


Här har författarna i min kemibok påstått två saker utan att motivera varför.

1. Varför utgår dom från ättiksyrans protolys HAc+H2OAc-+H3O+när de ställer upp jämviktstabellen? Det är ju precis lika stor koncentration Ac- (0,10 M), vilket måste betyda att det också finns en annan protolysreaktion: Ac-+H2OHAc+OH-. Varför utgår man inte från denna protolysreaktion i jämviktstabellen?

2. Varför påstår dom att ättiksyran minskar i koncentration (-x) och att Ac- ökar (+x)? Det är ju samma sak som att säga att reaktionen går åt höger; hur ska man veta att den gör det? Varför kan det inte lika gärna vara så att Acminskar i koncentration (-x) och ättiksyra öka (+x)?

julia157 25
Postad: 28 dec 2021 20:10

Ok det var ett tag sen jag läste kemi 2 men jag kan göra ett försök: 

1. De utgår förmodligen från ättiksyrans protolys för att de i slutändan vill beräkna lösningens pH vilket ju är ”minus logaritmen” för koncentrationen oxoniumjoner. För att beräkna lösningens pH måste du beräkna koncentrationen oxoniumjoner och då måste man utgå från ättiksyrans protolys. Men du har helt rätt i att acetatjonen också genomgår en protolys, men den kanske inte är så relevant just nu då det inte bildas oxoniumjoner utan hydroxidjoner.

2. De påstår att ättiksyran minskar i koncentration respektive att acetatjonen ökar för att detta sker i en protolys. Då måste ju dessa ändringar ske. Vad händer egentligen när ättiksyran protolyseras? Jo ättiksyran ”förbrukas” - slarvigt uttryck - så att koncentrationen minskar. Vattnet till vänster ”får en vätejon” från ättiksyran och då bildas mer av acetatjonen. Att koncentrationen ättiksyra minskar resulterar alltså till att acetatjoner bildas.

Hoppas det var ett tillfredställande svar till dina frågor! :)  

Svara Avbryt
Close