2 svar
23 visningar
eduhato0723 är nöjd med hjälpen
eduhato0723 35
Postad: 15 jan 2021

buoyancy

Skulle vilja ha en bra förklaring på hur det är med buoyancy, och varför en ballong av (He) flyger och en ballong av (O) inte flyger. 

Det jag kan är, ballonger upplever en upp riktande kraft (Bf) men dom upplever också en neråtlutande kraft (G). Uppriktade kraften=Luften som ballongen har trängt undan, där med om vikten av det som är utträngt är mer än vad ballongens Massa är så kommer ballongen att flyga. 
Ett annat ex om man har en aluminium kub som M=10 kg och V=1dm3 ,  om man vill räkna vikten ut för kuben om man hade sänkt ner den i vatten och vad uppåtriktade kraften är. Det jag vet är att (Bf) är mer i varen än i luft. vad man vet är att Bf är lika med 1dmav vatten som är 1 kg så uppåt kraften kommer att vara 1 kg eller 1 kg*(G)=Antalet newtons som är ca 9,3N så kraften uppåt när kuben är sänkt i vatten är 9,3N är inte helt säker på det men. Och då så kommer vikten för kuben i vaten att vara 10 kg - 1 kg = 9kg för att (Bf) tar bort 1 kg av vikten eller vet inte riktigt som sagt vill bli bätre på detta. 

Peter 534
Postad: 15 jan 2021

Det låter som att du har förstått allt rätt.

Det handlar om kraftjämvikt, resulterande kraft och newtons andra lag, F=ma. I fallet med ballongen verkar ingen hålla fast den. Då blir den resulterande kraften uppåtriktad och ballongen accelererar enligt newtons andra lag: a= Fres/m. Ifallet med aluminiumkuben så låter det som att något håller fast den. Annars hade den också accelererad enligt newtons andra lag. Den som håller fast kuben märker att man inte behöver dra lika hårt när den sänks ned i vattnet. Det känns som att den väger 1kg mindre precis som du säger.

eduhato0723 35
Postad: 15 jan 2021

Tack, MVH Theo

Svara Avbryt
Close