4 svar
86 visningar
EmmaJo 126
Postad: 26 nov 2021 07:16

Byta gymnasium i årskurs 2

Hej,

Jag går just nu i årskurs 2 på naturvetenskapsprogrammet och vill byta skola eftersom jag vantrivs något fruktansvärt där jag går nu. Jag har stått ut i ett och ett halvt år, men det går inte längre nu. Bokade ett möte med min SYV, som sa att jag skulle kontakta skolan jag var intresserad av för att höra om de hade någon plats. Har kontaktat en skola än så länge, men fick till svar att man behövde köa till en plats. Det känns ju som att det knappt finns någon som byter utbildning så här sent, så det blir nog ingen ledig. 

Har någon erfarenhet av det här? Några tips? 

Silverrygg 224 – Live-hjälpare
Postad: 26 nov 2021 08:55

...tänker att det beror på varför du vantrivs...det kan finnas många orsaker och varför vet bara du.....det kan vara allt från en lärare, kompisar, miljö till att man har hamnat i en situation där man på något sätt är utsatt och blir illa behandlad. 

I bland har man passerat den punkten att det bästa man kan göra är att byta helt enkelt. Medan ibland så ligger vantrivsel på ett plan där man kanske inte blir lyckligare i den nya skolan heller.

Som sagt...det är väldigt svårt att råda och detta forum är inte rätt plats att gå in djupare i en diskussion. Min rekommendation är att funderar varför du upplever att du vantrivs. Kanske kan du bolla med SYV, eventuellt en Kurator, kanske Rektor eller någon annan vuxen som du har förtroende för. 

Samtidigt kan ju prata direkt med den skolan som du spanat in,  och elever som går där,  för att få en bild av hur det är där.

Att tänka på rent studiemässigt är ju att det inte är helt säkert att din nuvarande skola och den "nya" följer exakt samma studieplan.

Lycka till!

Programmeraren Online 2296
Postad: 26 nov 2021 09:59 Redigerad: 26 nov 2021 10:00

Gör en lista på 4-5 eller fler skolor som du kan tänka dig att gå på baserat på resväg och vad du vet om dem. Ring allihop och fråga om de har lediga platser. Har du otur är det fullt överallt men ju fler skolor desto större chans att de har en plats över. Hittar du en eller fler är det bra att besöka dem för att få en bättre bild.

Om du hittar en skola som har plats är det som Silverrygg nämner viktigt att ta reda på hur väl studieplanerna i din nuvarande skola och den nya följer varandra. Att skolor flyttar om moment är ett otyg men tyvärr ganska vanligt, ställer alltid till problem när elever flyttar. Du bör vara beredd på att du kan behöva läsa in moment som de redan gått igenom i den nya skolan.

butterflygirl 160
Postad: 27 nov 2021 19:44

Mitt tips är att söka upp skolor du är intresserad av, ta även hänsyn till t.ex resväg och om du kan se dig själv gå där resterande tiden av din gymnasietid osv. Kontakta skolorna via t.ex mail och fråga om det finns ledig plats, om det inte fins en ledig plats för tillfället ställ dig i kö och be dom höra av sig om en ledig plats uppkommer. Gör detta så fort du kan, eftersom annars kan fler gå före i kön till skolora du är intresserad av. 

Gör också en pro/con lista med skolan och skriv ner allt du kan. Om nackdelarna är fler och väger mer än fördelarna så borde det säga dig något. 

Vad jag har för mig så kan det vara svårt att byta mitt i terminen pga kurser pågår och att det är fler som byter som byter mellan terminer, och att det därför blir fler lediga platser då. 

saintana10 54
Postad: 27 nov 2021 19:57

Jag bytte skola andra året i gymnasiet. Vi var ca 8 personer från vår klass som bytte till samma skola. Detta var pga att vi tyckte det var så svårt att få A i en ganska högpresterande skola.  Kan nämna att detta var 2011 när vi precis fått det nya betygssystemet och lärarna var väldigt snåla med att ge ut A. Vi märkte även att vissa lärare gav ut A till vissa etniciteter medan andra landade på B trots exakt samma svar på prov. Vi vantrivdes pga detta och valde att byta. Det var det bästa valet vi gjorde. Några bytte direkt när 2:an började medan jag och några andra bytte efter jul i 2:an. Som vissa skrev ovan var det några kurser som inte matchade, därför fick jag läsa 200 extra för att matcha kursinnehållet. Nu bytte vi främst pga orättvisa betyg, och trivdes väldigt bra med övriga klasskamrater. Men känner du att du vantrivs så tycker jag du ska se över alla skolor med lediga platser där du kan tänka dig gå. Hoppas det löser sig :)

Svara Avbryt
Close