6 svar
100 visningar
Dougie 1
Postad: 30 nov 2020

Byta linje från sam till teknik, hur mycket svårare är matten?

Hej!

 

Jag går sam på första året i gymnasiet och jag känner inte alls att jag trivs, det är inte alls en rolig linje. Jag har öppnat upp mina ögon för teknik men jag har det ganska svårt med matten. Jag finner jättestort intresse för programmering och sånt, och jag tycker att det är riktigt kul att hålla på med det. Men matten går från 1b till 1c och jag vet inte hur mycket svårare det blir. Jag är villig att spendera många timmar på plugg för att kunna lära mig och när jag väl förstår och så, då så tycker jag att matematik är kul. Jag tror också att om jag har roligare i skolan och får hålla på med grejer som jag tycker är kul och intressant så kommer jag automatiskt att ha mer motivation till att kämpa på mer inom matten

Så kortfattat nu, om jag har svårt för matte (ligger på E nivå och behöver mycket stöd) i matte 1b, finns det en chans att jag kan söka till Teknikprogrammet och klara av matten bara jag lägger mycket mera tid på matten och verkligen kämpar på för att förstå?

Laguna 12610
Postad: 30 nov 2020

Jag vet inte skillnaden mellan 1b och 1c, men du kan ju titta på trådar under Matte 1 här och se om det verkar överkomligt.

Alex111 104
Postad: 30 nov 2020

En skillnad är att på proven brukar någon uppgift skilja sig åt (till exempel kan någon E-uppgift som är lättare vara med i Matte 1b men inte i matte 1c, samtidigt som någon svårare A-uppgift kanske är med i matte 1c men inte i matte 1b). 

 

Då skillnaden inte är stor finns det en chans :) För att det ska gå bra, lägg lite extra tid på matten när du går teknik, för att mattekunskaperna kan du sedan ha nytta av inom fysikkurserna. 

 

Fortsätt prestera med matten, du kommer kunna bli bättre med den viljan du har, så länge du inte ger upp eller släpper viljan. Det kommer nog bli som en karriärsuccé så småningom. 

 

Jag till exempel har haft svårt med idrotten i 4:an, och riskerat att få underkänt. Sedan har dock mina föräldrar stöttat mig, och jag har övat, vilket gjort att jag låg på C-B nivå senare i 6:an och högstadiet

Alex111 104
Postad: 30 nov 2020

Du är på rätt väg, och bra val att du valde teknik. Det förbereder för yrken som säkert kommer vara extra viktiga i framtiden (t.ex programmering och ingenjörsyrken)

Jag skulle inte rekommendera teknik eller natur för någon som tycker att matte är svårt. Den stora skillnaden är inte mellan Ma1b och Ma1c, den stora skillnaden äar att du behöver läsa åtminstone Ma3 på natur och teknik, medan det räcker med Ma2 på samhäll.

Men det är fullt möjligt att matten "lossnar" för dig om du börjar på teknik - om dina klasskamrater gillar matte borde det göra att matten blir roligare och kanske även enklare bara därför.

Alex111 104
Postad: 1 dec 2020

Om du känner dig bekväm med teknik för övrigt (att det inte är lika tråkigt som Sam), välj det. Om andra ämnen är intressanta, medan matten känns svår, så är det rätt linje (för att du ska få en så intressant framtid som möjligt). 

Albiki 5320
Postad: 1 dec 2020

Hej,

Det korta svaret på din direkta fråga är Ja, det finns en chans att klara av matten på Teknikprogrammet om du anstränger dig.

Svara Avbryt
Close