5 svar
419 visningar
Sandis är nöjd med hjälpen
Sandis 132
Postad: 17 jun 2020

"Byta ut" kursbetyg - Gymnasiet

Hej! (Följande gäller innan gymnasieexamen)

 

Hur ser möjligheterna ut att "byta ut" ett kursbetyg mot ett annat under gymnasiet? Kan exempelvis en valbar kurs ersätta betyget för Matte eller liknande? 

Det beror bland annat på vilket program du läser - om mattekursen är obligatorisk på dit program /din gren så går det inte att byta bort den kursen. Jag tror det finns vissa möjligheter att trixa om du läser utökade kurser (men det fallet jag tänker på var före Gy11).

SeriousCephalopod 2155
Postad: 17 jun 2020

 I regel kan man inte göra det utan alla betyg man har är de man får och de som man får räkna medm

Bara om man läser ett utökat program dvs har läst mer än 2500 poäng kan utesluta någon kurs ur examen. Ex om man läst 2550 poäng och har en 50p kurs utanför programmet. För att få läsa utökat måste man dock få dispens av sin rektor vilket endast sker om man haft mycket goda resultat och utökat inte riskerar övriga studieresultat 

Dock så kan man inte utelämna kärnämnen och kurser som var del av ens program ur examen. Matematikkurserna brukar vara centrala delar av programmen och måste med för att ge behörighet till vidare utbildning. 

Micimacko 2218
Postad: 17 jun 2020

När jag läste (gamla betygen) så kunde man lägga allt utom kärnämnen utanför programmet när man utökade. Om man inte ville följa någon av inriktningarna helt eller kursen man ville ta bort ingick döptes det bara om till specialutformat. Samma sak om man vill byta en programkurs till något annat. Behörighet beror inte alls på vilka kurser som ligger i/utanför examen, bara kursen är godkänd. 

Det kan ha ändrats lite, men tror det mesta går om man har en bra studievägledare.

Qetsiyah 4953 – Volontär digitala räknestugor
Postad: 17 jun 2020 Redigerad: 17 jun 2020

Du kan inte byta ut för ditt program obligatoriska kurser. Det enda du har att röra dig med är utökade kurser och valbara kurser.

Om en valbar kurs ger dig meritpoäng så är det inte sannolikt att den byts ut mot en annan icke-meritgivande kurs även om du har högre betyg i den för att en addering av meritpoäng oftast är värt mer än ett bättre betyg. Systemet väljer automatiskt dina kurser sådant att du får den högsta möjliga meritpoängen till programmet/kursen du sökt.

Engineering 1028
Postad: 18 jun 2020

När jag tog studenten 2010 så hade jag läst 3000p, för att maxa poängen så la jag fysik b, som det hette då, utanför (hade mvg i den) och tog in andra kurser också med mvg. Sen när jag sökte in på Maskinteknik i Lund så var fysik b krav och vaödes då in igen. Vipps så räknades mintt snitt på 2650p istället för 2500p. Det gav mig lite högre snitt.

Svara Avbryt
Close