4 svar
31 visningar
Deenoza 5
Postad: 31 mar 14:17

Cellandning exprement fråga!

Vi har gjort ett experiment där vi har hällt jäst och sockerlösning i ett provrör. vi satte sedan en ballong över provröret och se vad som händer. vi gjorde detta med flera olika där det var olika mängd sockerlösning i de olika provrören. som tänkt blåstes ballongerna upp då cellandningen skapar koldioxid. Men det provröret med en 10% sockerlösning blåstes upp snabbare än den med 50% sockerlösning. förstår inte varför????

 

Blir det för mycket socker? Varför ska det påverka i sådana fall?

mag1 2033
Postad: 31 mar 15:03

Hej och välkommen till Pluggakuten!

50% socker är en faslig massa socker. Du angav inte om det var 50% massprocent eller volymprocent, men som jämförelse används 33% massprocent vid konservering av bär - och där används sockret som konserveringsmedel, för att förhindra att mikroorganismer delar sig genom att torka ut dem.

Socker har en förmåga att dra åt sig vatten, och kan vid höga koncentrationer ge upphov till osmos, vilket nog förklarar din lägre cellandning med 50% sockerlösning. Sockerkoncentrationen utanför jästcellerna blev så hög att vatten strömmade ut, innan koncentrationen hann utjämnas. Denna osmos chockar cellerna så de fungerar sämre än vanligt.

Samma fenomen ser du om du lägger strösocker/salt på en bit bagerijäst, den ser då ut att smälta. Men det som sker är att vattnet inuti jästcellerna strömmar ut och får jästbiten att lösas upp till en flytande sörja. Jästcellerna gillar dock inte detta, så skall du baka med jästen är det bättre att lösa upp jästen i vattnet/mjölken och sedan tillsätta salt/socker. Då slipper du att osmoschocka jästen (som i ditt experiment) och degen jäser bättre.

Deenoza 5
Postad: 31 mar 15:10

så om jag fattat rätt så tack vara att det var så mycket socker i sockerlösningen ville vattnet i jästen späda ut vattnet runt om detta gjorde att jästen fungerar sämre och därför fungerar cellandningen sämre

mag1 2033
Postad: 31 mar 16:50

Ja, så kan du sammanfatta det!

Deenoza 5
Postad: 1 apr 15:56


Det som hände var att jästcellerna i jästlösningen använde sockret i sockerlösningen som energi för cellandning. Cellandningen släpper ut koldioxid som svävar upp i ballongen och fyller den. Olika koncentrerade sockerlösningar gav olika resultat. I vårt experiment blåstes den gröna ballongen (10%) upp först sedan den orangea (50%) sedan den gula (1%) och sist den röda som inte blåstes upp alls då det inte fanns något socker i vilket resulterade i ingen cellandning. Anledningen till att den gröna ballongen (10%) blev större än den orangea ballongen (50%) är för att den höga koncentrationen av socker den orangea ballongens provrör hade detta gav upphov till osmos. Osmos sker när det finns olika koncentration av ett ämne på varsin sida av ett semipermeabelt membran. Som i detta fallet är det en mycket högre koncentration av socker utanför cellen än innanför cellen. Detta kommer göra att vattnet i cellerna kommer strömma ut från cellen för att försöka få samma koncentration på båda sidorna. Detta kommer göra att jästcellerna får en chock och fungerar sämre och kan därför inte förbränna lika bra som den gröna ballongen (10%).

 

 

 

skrev såhär.

Svara Avbryt
Close