5 svar
3953 visningar
Bush behöver inte mer hjälp
Bush 3 – Fd. Medlem
Postad: 4 mar 2019 22:32

Cellandning, jäsning.

Hej!

Jag undrar vad som är skillnad mellan jäsning och cellandning hos jäst? Vad jag har förstått är att jäsning sker vid frånvaro av syre. Vad heter det när processen sker med tillgång till syre? heter det cellandning?

Rätt på allt!

Bush 3 – Fd. Medlem
Postad: 4 mar 2019 22:54

Tack så mycket för svaret. 

Jag håller på med att skriva om den metaboliska processen hos bagerijäst alltså cellandning men kan inte hitta mycket fakta kring det. Därför tänkte fråga, är det inte exakt samma process som sker i kroppens celler dvs glykolys, citronsyracykel och elektrontransportkedja ?

Teraeagle Online 21362 – Moderator
Postad: 4 mar 2019 23:01 Redigerad: 4 mar 2019 23:08

Jo, det är samma processer. Cellandningen och elektrontransportkedjan är samma sak, men kan bara drivas om det finns syrgas. Om elektrontransportkedjan stannar, stannar även citronsyracykeln eftersom det inte finns tillräckligt med kapacitet för att oxidera elektronbärarna (t.ex. FADH2 och NADH) som reduceras i den processen.

Vid jäsning (då syrgas är frånvarande) är det bara glykolysen som är aktiv. Slutprodukten där är pyruvatjoner. Eftersom elektronbäraren NADH måste oxideras och regenereras även från den processen innebär det att cellen använder pyruvatjonerna som oxidationsmedel för detta. När pyruvatjonerna reduceras bildar de etanolmolekyler i jästceller, men i djurceller (t.ex. i människan) bildar de laktatjoner istället, dvs den korresponderande basen till mjölksyra. Det är därför man ”får mjölksyra” vid hård träning då musklerna har syrebrist. För att musklerna ska fungera måste de helt enkelt utföra jäsning.

Bush 3 – Fd. Medlem
Postad: 4 mar 2019 23:07

Tack så mycket för hjälpen !!

Teraeagle Online 21362 – Moderator
Postad: 4 mar 2019 23:12 Redigerad: 4 mar 2019 23:15

Man kan tillägga att cellandning alltid är förstahandsalternativet, även hos jästceller. Där produceras nästan all ATP i cellen medan mindre mängder kommer ut från de andra processerna. Jäsning är ett sistahandsalternativ för att cellerna ska kunna överleva även under perioder med mindre syre. Däremot är det långt ifrån lika effektivt och man kan inte få ut all energi som finns i födan, t.ex. socker.

Vid cellandning bildas koldioxid och vatten. Det är produkter som är helt uttömda på kemisk energi. Man kan inte oxidera dem ytterligare och få ut mer energi. Både etanol och laktatjoner går att oxidera vidare (till koldioxid och vatten) så att mer energi tas tillvara (vem har inte hört talas om den berömda ”ölmagen”).

Svara
Close