1 svar
50 visningar
Happylife 89
Postad: 9 nov 2022 21:35

Cellmembran

Hej

Finns det alltid skillnad i koncentration av joner mellan våra cellers inre och yttervärlden? det står i min bok att vi dör om våra celler inte länga kan upprätthålla den här skillnaden men är det inte så att naturen alltid försöker att utjämna koncentrationer mellan 2 saker?

 

Tack i förväg

mag1 Online 8921
Postad: 9 nov 2022 23:17

Ja det finns skillnader i joners (och andra ämnens) koncentration i våra celler, och koncentrationerna i cellens omgivning (utrymmet mellan våra celler), samt även skillnader till yttervärlden (brukar syfta på det som finns utanför kroppen, d.v.s. vår omgivning som t.ex. vattnet vi badar i).

Det stämmer att det finns en termodynamisk drivkraft att utjämna koncentrationen av ett ämne, mellan två volymer (insidan av cellen, och cellens utsida) det är denna som driver diffusion. (Det var i alla fall vad jag tror du menade med "naturens utjämning". )

Denna drivkraft att utjämna koncentrationen är något som våra celler utnyttjar. Typexemplet är nervceller, där skillnader i joners koncentrationer möjliggör de elektriska effekter som nervcellen kan ge upphov till (vilo- och aktionspotential, nervimpuls m.m.).

Skulle jonernas koncentrationer vara lika höga utanför/inuti cellen, skulle cellen inte kunna bilda  en elektrisk potential (t.ex. vilopotentialen), upptaget av näringsämnen skulle bara kunna ske längs med koncentrationsgradienten (d.v.s. motsvarande diffusion från hög till låg koncentration). Ämnen som cellen behöver göra sig av med kan då inte heller kunna tvingas ut ur cellen.

Och cellen spenderar massvis med energi för att skapa dessa koncentrationsskillnader mellan cellens insida och utsida, just för att de funktionella fördelarna med (kombinationer av) dessa koncentrationsskillnader är så pass stora.

Svara Avbryt
Close