2 svar
207 visningar
Happylife 89
Postad: 8 nov 2022 01:12

Cellulosa

Hej

Det står i min bok att människans tarmkanal inte kan bryta ned cellulosa och det är för att den inte har enzymer som behövs men jag har läst någonstans att det är hemicellulosa som inte kan brytas ned i tarmkanalen men jag vet inte exakt om jag har förtstått rätt eller ej och varför ska man fortsätta att äta växter om man inte kan bryta ned cellväggen?

 

Tack i förväg

mag1 8919
Postad: 8 nov 2022 08:08

Vi kan inte bryta ner vare sig cellulosa eller hemicellulosa. För att kunna bryta ner dessa polysackarider behövs bl.a. enzym som kan klyva Beta-glykosidbindningar mellan enskilda sockerenheter (de som tillsammans bildar polymeren), och vi saknar sådana enzymer. I bilden nedan ser du skillnaden mellan alfa- i stärkelse och beta-glykosidbindningen i (hemi)cellulosa.

 

Nedbrytningen av (hemi)cellulosa som sker hos bl.a. djur, sker med hjälp av mikroorganismer (svampar, bakterier protozoer) som finns i djurets matsmältningsapparat. Det är även mikroorganismer som hjälper till att bryta ner (hemi)cellulosa i naturen.

 

 

Så trots att vi inte kan bryta ner alla polysackarider i växterna, så behöver vi äta växter, eller i alla fall de vi kallar grönsaker. Vad mer finns det i grönsaker våra kroppar behöver?

Och finns det någon nytta med att en del av grönsakernas polysackarider inte bryts ner, och finns kvar i tarmarna som "fibrer"?

Smaragdalena 78153 – Lärare
Postad: 8 nov 2022 09:48

När jag gick på gymnasiet var fiber-bantning populärt - man skulle äta så mycket fibrer att man inte orkade äta något annat, om man överdriver lite. Eftersom jag är uppvuxen på en bondgård med kossor och visste att kor kan bryta ner cellulosa tack vare sin bakterieflora i tarmen, så nämnde jag för min biologilärare att fiberbantning inte skulle fungera för kor - och han tyckte att det var förfärligt långsökt! Jag håller fortfarande inte med honom om detta.

Svara Avbryt
Close