1 svar
142 visningar
Eleven är nöjd med hjälpen
Eleven 3 – Fd. Medlem
Postad: 13 maj 2020 10:43

Centralrörelse, banhastighet och massa

Hej! Jag har fastnat lite i ett resonemang om centralrörelse och skulle behöva lite hjälp? Vad av det jag säger här stämmer, och vart tänker jag fel? Jag resonerar om Erik och hans storebror som sitter på en gunga som liknar en karusell, samt hur stort maximal hastighet respektive person kan ha. De rör sig alltså in en cirkulär rörelse och gungans sits är horisontell. 

Resonemang 1: Eriks storebror har en större massa än honom. Det innebär att när han sätter sig på karusellen påverkas han av en större resulterande kraft än Erik när han sitter på gungan. (Förutsatt att de båda åker på samma gunga som har samma radie, och håller samma hastighet.) Enligt formeln ger en större massa, ett större värde på centripetalkraften och därmed också friktionskraften. Eriks storebror kommer alltså alltid att påverkas av en större friktionskraft än hans storebror. Det innebär då att Eriks storebror kan åka på gungan med en högre hastighet än Erik, utan att åka av.

Slutsats: Eriks storbror kan åka på gungan med än större hastighet utan att kastas av,  än Erik.

 

Resonemang 2: Oavsett om Erik eller hans storebror ska kunna hålla sig kvar på karusellens sits måste Ff minst vara lika med Fc. 

När du sätter formlerna lika med varandra och löser ut v får du sambandet v=μ×g×r, vilket säger att hastigheten är oberoende av massan. 

Slutsats: Erik och hans storebror kommer att kunna färdas på karusellen med samma maximala hastighet utan att åka av. 

 

Vart gör jag fel? Jag tappar bort mig lite och är tacksam för all hjälp!

Bo-Erik 725
Postad: 13 maj 2020 11:10

Resonemang 2 är korrekt.

Svara Avbryt
Close