3 svar
65 visningar
rayan.hajabdullah 28
Postad: 2 sep 23:26

Centripetalkraft

Hej!

Varför måste det finnas en större kraft motriktad än tyngdkraft när det gäller cirkulär rörelse?

T.ex. En kula hänger i ett tunt snöre, i den fallet spännkraften är större än tyngdkraften hos kulan varför?

JohanF 3515 – Moderator
Postad: 3 sep 09:22 Redigerad: 3 sep 09:23

För att ett objekt ska kunna beskriva en cirkulär rörelse, så måste summan av alla krafter på objektet bli Fres=mv2r och vara riktad mot centrum av cirkeln.

I ditt exempel så påverkas kulan av två krafter, tyngdkraften och spännkraften i snöret. Om kulan då ska kunna beskriva en cirkelrörelse så måste summan av dessa två krafter vara riktade mot centrum av rörelsen. Eftersom tyngdkraften är riktad _från_ centrum på rörelsen, så måste snörkraften som är riktad _mot_ centrum vara större, eftersom kraftresultanten ska bli riktad _mot_ centrum.

Hänger du med? Rita en figur med ditt exempel med utritade krafter, så kan vi prata kring figuren.   

rayan.hajabdullah 28
Postad: 3 sep 12:50

Ja, jag hänger med tack så mycket, så i det fallet om snörkraften blev mindre än tyngdkraften så ska set inte finnas centripetalkraft(som är riktad mot centrum) för att behålla den centrala rörelse vilket betyder att kulan ska fortsätta i hastighets riktning eller

JohanF 3515 – Moderator
Postad: 3 sep 15:13

Ja precis! Men det gäller just vid det ögonblick du beskriver. Scenariot är inte så realistiskt, om inte snöret är elastiskt, och isåfall kommer det elastiska snöret att ögonblicket efter att.börja retardera kulan.

Ytterligheten är ju om snöret klipps av, och snörkraften plötsligt blir noll, och kulan fortsätter sin rörelse i tangentens riktning.

Svara Avbryt
Close