1 svar
25 visningar
tinae 60
Postad: 28 sep 01:44 Redigerad: 28 sep 02:13

Centripetalkraft

Jag förstår inte hur de kom fram till att h = (l - l*cosα) 

så om jag tänkter mig en rättvinklig triangel där hypotenusan kan kallas c, så är c=l⋅cos(α) och l är den närliggande sidan av triangeln till vinkel α, vilket även kommer vara det längsta avståndet av repet under hela pendels gång där mest kraft verkar? så när jag tar hela l minus ⋅cos(α) så får jag det resultarende ändringen på höjden?

Men varför är det ändringe man vill ha för att ta reda på vinkeln, varför använder man inte bara hela l?
 
 

Man hänger upp en 200 grams vikt i en 2,5 m lång sytråd i taket. Vikten dras ut i sidled vinkeln α och släpps sedan. Vikten får pendla fram och tillbaka. Vilken är den maximala vinkeln α man kan ha utan att tråden går av? Tråden tål kraften 2,5 N.

Yngve 35807 – Livehjälpare
Postad: 28 sep 07:01 Redigerad: 28 sep 07:52
tinae skrev:

Jag förstår inte hur de kom fram till att h = (l - l*cosα) 

så om jag tänkter mig en rättvinklig triangel där hypotenusan kan kallas c, så är c=l⋅cos(α) och l är den närliggande sidan av triangeln till vinkel α,

Nej, du blandar ihop det.

Om du har en rätvinklig triangel med v = vinkeln, c = längden av hypotenusan och b = längden av närliggande katet så är cos(v) = b/c, vilket ger dig att b = c*cos(v), dvs längden av den närliggande kateten är lika med längden av hypotenusan gånger cosinus för vinkeln.

Men I det här fallet så är längden av hypotenusan (dvs trådens längd) l, vilket betyder att längden av den närliggande kateten är lika med l*cos(vinkeln).

vilket även kommer vara det längsta avståndet av repet under hela pendels gång där mest kraft verkar? så när jag tar hela l minus ⋅cos(α) så får jag det resultarende ändringen på höjden?

När de tar l-l*cos(a) så får de viktens ändring i höjdled, se bild.

Men varför är det ändringe man vill ha för att ta reda på vinkeln, varför använder man inte bara hela l

Ändringen i lägesenergi mgh beror på ändringen i höjdled.

Svara Avbryt
Close