4 svar
46 visningar
Faattee är nöjd med hjälpen
Faattee 44
Postad: 2 okt 2021 20:57

Centripetalkraft

Jag undrar om detta bilden som jag rita upp stämmer, där Fc betyder centripetalkraft

Bilden visar en tråd som har någon vikt i ena ändan (vikt1), och den går igenom en ihålig rör, och sedan så sitter det fast en annan vikt på andra ändan (vikt2). Uppgiftet säger att de snurrar den ändan som vikt1 sitter. Vad de vill ha är ett förhållande mellan storheterna för cirkulära rörelser är. Detta försökte jag få ut genom att rita först alla krafter som verkar på vikterna.

Jag tänkte att på vikt2 så verkar tygdkraft, medans på vikt2 verkar en tygdkraft och en spänningskraft från snöret. Eftersom spänningskraften är vinklad, så komposantuppdela jag den till Fy och Fx. För att vikt1 inte ramlar ner och snurrar, tänkte jag att Fy=Fg2, vilket gör att de tar ut varandra. Det måste också finnas en centripetalkraft för att hålla vikten i cirkeln, som jag tänkte bör vara Fx (för den pekar mot centrum) . Sedan tänkte jag att tygdkraften på vikt2 måste vara lika stor som centripetalkraften för att få det här förhållandet ( m2g=( m2v^2 )/ r )

men jag är osäker om jag har tänkt rätt

Hilda 367 – Live-hjälpare
Postad: 2 okt 2021 21:11

Bra att du har förklarat bilden! Jag antar att vikt1 inte accelererar, utan kraften i snöret är lika stor som tyngden så den stannar där den är?

För vikt1 så saknas kraften från snöret i bilden, jag kallar den Fs. Den är samma som Fg1, eftersom vikt1 inte accelererar. 

För vikt2 har du ritat ut de två krafter som verkar på den, tyngdkraften Fg2, och kraften från snöret F. 

Du har också delat upp kraften från snöret i komposanter Fx och Fy, och det är jättebra. Det stämmer bra att centripetalaccelerationen kommer från Fx. Det som inte stämmer är att Fx är samma som Fg1. Det är F som är samma som Fg1, eftersom det är samma snöre. 

Så du har nästan rätt. Du behöver byta ut Fg1 mot Fx i din uträkning. Du kan få Fx från F, med hjälp av vinkeln, och F är samma som Fg1. 

Faattee 44
Postad: 2 okt 2021 21:40

är Fx centripetalaccelration eller centripetalkraft?

ThomasN 717
Postad: 3 okt 2021 00:06

Fx är centripetalkraften. Centripetalaccelerationen ac = Fx * m2

Faattee 44
Postad: 3 okt 2021 01:22

Tack så mycket för hjälpen alla :)))))

Svara Avbryt
Close