1 svar
33 visningar
Habbe är nöjd med hjälpen
Habbe 68
Postad: 6 mar 22:33

Centripetalkraft - Friktionskraft

Hej!

Jag har en fråga gällande vilken riktning friktionskraften har om en vikt läggs på ett fat som snurrar med hastigheten v. Jag tänker att centripetalkraften är en resulterandekraft därmed är friktionskraften "inbakad" i centripetalkraften.

Bild (Som jag tänker det, den lilla cirkeln ska motsvara en vikt):

Som jag fattat det är det vid Ff=Fcdå vikten glider av fatet, vilket i så fall skulle innebära att friktionskraften skulle peka i motsatt riktning till centripetalkraften då vikten flyger av (i tangentens riktning). Sen tänker jag också att centripetalkraften alltid är inåt riktad vilket gör att om centripetalkraften ökar så borde ju den resulterande kraften vara innåt vilket i så fall skulle innebära att vikten skulle accelerera mot fatets mitt, men när jag testar detta i verkligheten så flyger ju vikten av kanten. Jag vet inte om jag är otydlig men det är en sak jag funderat länge på. Min gissning är ju att centripetalkraftens acceleration typ motverkar den höga hastigheten av fatet, men mina klasskompisar verkar tycka att friktionskraften ska ritas ut i motsatt riktning.

Tacksam för alla svar!

Pieter Kuiper Online 6962
Postad: 6 mar 23:11
Habbe skrev:

Jag har en fråga gällande vilken riktning friktionskraften har om en vikt läggs på ett fat som snurrar med hastigheten v. 

Tidigare skulle man ha tänkt på en skivspelare.

Ja, friktionskraften är mot centrum.

Svara Avbryt
Close