3 svar
61 visningar
gulfi52 896 – Fd. Medlem
Postad: 18 dec 2017 17:08

chelating ligands

Boken säger:

"Chelate formation also lies behind the body's strategy of producing a fever when infected by bacteria. The higher temperature kills bacteria by reducing their ability to synthesize a particular iron-chelating ligand."

 

- menar man att bakterier påverkar oss genom att de ger ut en ligand som tar våra Fe-atomer

och att kroppen höjer temperaturen så bakterierna inte kan producera denna liganden?

Smaragdalena 78676 – Lärare
Postad: 18 dec 2017 18:14

Nej, det står att det är svårare för bakterierna att syntetisera en viss ligand (som kelatbinder till järn) vid den högre temperatur det är när vi har feber, och detta gör att bakterierna dör.

gulfi52 896 – Fd. Medlem
Postad: 29 dec 2017 17:24

Men varför dör bakterierna för de inte kan "hänga fast vid" vårat järn? (min tanke var mer att de lever på järn och när de inte kan kapsla in järnet och "tillfånga ta" det så järn-svälter de)

Teraeagle 20270 – Moderator
Postad: 29 dec 2017 17:32

Det finns ingenting i citatet som säger att järnjonerna sitter i våra kroppar. Det skulle t.ex. kunna vara så att järnjoner fungerar som kofaktor till något enzym som krävs för bakteriernas metabolism. Om järnjonerna inte kan bindas till enzymet eftersom det saknas någon komponent så kommer metabolismen att vara ”ur funktion”. Säger inte att det är så det funkar, men det är en hypotetisk förklaring.

Svara Avbryt
Close