2 svar
910 visningar
Anna2000 är nöjd med hjälpen
Anna2000 6 – Fd. Medlem
Postad: 27 apr 2019 11:53

civilingenjör inom bioteknik

Hej!

 

Till hösten tänker jag plugga civilingenjörsprogrammet Bioteknik. Jag gillar både kemi och biologi så programmet verkar passa mig bra. Dock så undrar jag om det finns någon som har pluggat just denna linjen, eller en annan liknande civilingenjörslinje och kan berätta lite hur det är. Skiljer det sig extremt mycket från undervisningen på gymnasiet? Är matten så hemsk som många beskriver? Jag är rädd att inte klara av matten, nu på gymnasiet läste jag mattekurserna 1,2,3,4,5 och hade betygen A och B. Är det en bra grund, eller ska man ha en extremt bra talang för matte för att klara av studier? 

Tacksam för alla svar :)

AndersW 1622
Postad: 27 apr 2019 15:40

Jag tycker det låter som en bra plan och jag tycker att du skall inte oroa dig för matten. Visst det är mycket, och avancerad, matte på de flesta civ.ing program men om du läst upp till Ma5 med A och B så är det svårt att ha en bättre grund. De som har problem är nog de som precis klarat matten på gymnasiet. Om någon, med din bakgrund, inte skulle klara matten så hade det inte varit många som blivit civilingenjörer.

Nu är det ju ett tag sedan jag gick på Chalmers men jag tror knappast att de har förändrat så mycket. På sitt sätt påminner det om gymnasiet då Civing programmen är några av de mest schemabundna utbildningarna som finns på högskolan. Du kommer att ha ett schema med lektioner varje dag, i princip hela dagen. Skillnaden är att det är ingen som bryr sig om du kommer eller inte, det är normalt sett ingen närvaroplikt på föreläsningar och räkneövningar. Det finns undantag till detta men de är få. Däremot kommer du ha obligatoriska labbar.

Istället är det tentamina som avgör om du klarat kursen eller inte. Såvitt jag vet har de inte börjat med kompletteringar på det sätt man gör på gymnasiet utan klarar du inte en tenta är det omtenta på hela kursen som gäller. Det kommer att hända, de som klarar ett civing program utan en enda omtenta är ett fåtal. Det viktiga är att det inte blir för många.

Hoppas detta hjälper lite. Jag tror nog det skall gå bra för dig, speciellt om dina övriga betyg matchar dina mattebetyg vilket man kan tro.

Teraeagle 20228 – Moderator
Postad: 27 apr 2019 16:06 Redigerad: 27 apr 2019 16:10

Jag är civilingenjör i kemiteknik, vilket har mycket gemensamt och överlappar med bioteknik. De första åren brukar innehålla mycket matte och fysik samt grundläggande kemi. Ett par år in i utbildningen läser man oftast fördjupade kurser inom sin inriktning, i mitt fall kemi. De avslutande åren är mer tillämpningskurser där det handlar om att designa saker, t.ex. reaktorer och destillationskolonner, hela fabriker eller nya produkter.

Det som skiljer kemiteknik och bioteknik från t.ex. kemi och biologi är att man alltid har ett industriellt fokus. En biokemist är bara intresserad av att förstå hur något i naturen fungerar, t.ex. varför en jästsvamp kan producera etanol och hur den gör det. Det är något som en ingenjör i bioteknik också måste förstå, men inte på en lika djup nivå. Därför läser man baskurser inom detta och ”lättare fördjupning”. Det som ingenjören sedan är intresserad av är hur man kan utnyttja faktumet att en jästsvamp kan producera etanol i en storskalig process. Då dyker det upp praktiska frågor som vilken reaktor ska man använda? Får vi några biprodukter som går att utvinna och sälja? Hur många ton i timmen kan vi producera? Ska vi ha en satsvis eller kontinuerlig produktion? Sist men inte minst måste man kunna hålla en ekonomi i det hela, så en ingenjör läser även en del kurser inom ekonomi. Det gör man normalt inte om man t.ex. har en master i biokemi, trots att utbildningarna är lika långa och har snarlika namn.

Svara Avbryt
Close