4 svar
23 visningar
karisma 1517
Postad: 18 mar 13:55 Redigerad: 18 mar 13:55

Cykloalkaner

Hej!

Jag undrar om alla alkaner kan vara cykliska? Alltså kan alla alkaner vara cykloalkaner eller finns det bara vissa bestämda cykloalkaner? Om ja, Hur vet man om en alkan är en cykloalkan bara genom att veta dess namn?

Hoppas det går att förstå min fråga! Tack på förhand!

Teraeagle 17882 – Moderator
Postad: 18 mar 14:33

Nej, cyklopropan är den enklaste cykloalkanen. Det går inte att bilda en ringformad struktur med bara en eller två kolatomer. Även i cyklopropan (och cyklobutan) är bindningsvinklarna så tajta att det uppstår stora spänningar i ringen. Cyklopropan och cyklobutan är alltså instabila föreningar som lätt sönderfaller. Cyklopentan är den enklaste riktigt stabila cykloalkanen.

karisma 1517
Postad: 18 mar 19:56

Okej då förstår jag lite bättre. Finns det cykloheptan och cyklooktan också? Sen undrar jag varför cykloalkaner uppstår? Varför blir t.ex. en pentan till en cyklopentan elle en hexan till en cyklohexan vice versa?

mag1 7291
Postad: 19 mar 09:35

Ja det finns betydligt större cykliska kolväten. Hur de bildas är lite knepigare att svara enkelt på, men för att ett linjärt kolväte skall bilda en ring behöver en bindning skapas mellan ändarna. Det kan t.ex. ske genom en intramolekylär additionsreaktion, där ena änden av det delvis omättade linjära kolvätet attackerar den andra änden. En eller flera dubbelbindningar används för att bilda den nya bindningen.

Cykliska kolväten bildas lätt när kolväten förbränns ofullständigt, och lätt genom radikalreaktioner med omättade kolväten, de finns då kvar som restprodukter.

När organismer syntetiserar cykliska kolväten används ofta kortare linjära kolväten med aldehyder/ketoner, och dessa funktionella grupper kan då underlätta att ringen sluts.

karisma 1517
Postad: 19 mar 09:40

Okej! Jag läser just nu organisk kemi i kemi 2, tror du detta är något man behöver veta om? (med detta menar jag hur cykloslkaner bildas)

Svara Avbryt
Close