4 svar
276 visningar
lamayo 2463
Postad: 5 nov 2019 Redigerad: 5 nov 2019

betygen på natur

Jag går i ettan på gymnasiet, natur. Har gjort ett antal prov nu, har pluggat mycket men inte känt att något gått bra. Fick tillbaka idrottsprovet nyligen där jag fick E sedan ett spanskaprov där jag också fick E. Känns som jag kommer få E i typ alla ämnen. Jag kände att det gick dåligt men hade ändå tänkt D. Vet inte vad jag ska göra. Får jag E i allt kommer jag väl knappast in för att läsa vidare? Det enda ämnet som går bra är matten där jag fick full pott. Känner att jag börjar tappa lusten att plugga när jag inte ser några resultat, andra som säger att de inte pluggar får bättre betyg än mig. Är orolig för att jag kommer gå ut med ett snittbetyg på E och då kommer jag vill inte in någonstans. Det jag väl jobba med är matte. Kommer jag behöva läsa på komvux för att ha en chans att kunna jobba med något inom det? Och ska jag isåfall börja plugga mindre eftersom jag ändå får dåliga betyg, och lägga energi på andra grejer istället som typ hobbies.

Tacksam för hjälp! :O

linsan1 40
Postad: 5 nov 2019

Tror att det kan vara så att man får sämre betyg i början, innan man förstår vad som krävs av en osv. Du kanske ska kolla på varför det inte gått så bra, (du kanske pluggat och lagt fokus på fel saker ?) och fråga dina lärare vad som krävs för att få ett högre betyg.

Plugga så mycket som är lämpligt för dig. Bränn inte ut dig för att få bra betyg, det är det inte värt. Gör så gott du kan, och om det verkligen inte går vägen kan du alltid skriva högskoleprovet. :) 

lamayo 2463
Postad: 5 nov 2019
pepparkvarn skrev:

Plugga så mycket som är lämpligt för dig. Bränn inte ut dig för att få bra betyg, det är det inte värt. Gör så gott du kan, och om det verkligen inte går vägen kan du alltid skriva högskoleprovet. :) 

tack, skönt att höra. 

tindra03 86
Postad: 8 nov 2019

Känner igen mig så mycket! Började också läsa gymnasiet i höstas och läser också natur. Och absolut det blir ett otroligt stort hopp mellan grundskola och gymnasium. De bedömer på ett helt annat sätt och till en början kunde jag börja plugga veckor innan prov, flera timmar om dagen men ändå inte prestera på proven.. Jag förstod snart att studietekniken var fel och har så smått börjat ändra om i den precis som linsan1 sa! Det finns absolut inget mirakeltips, men jag skulle gissa att det lossnar efter ett tag. Prata med lärarna, fråga vad som bedöms och hur examinationen kommer gå till. Det har hjälpt mig mycket. En annan sak är att fokusera på vad som går bra och fyll på med positiv energi. Plugga tillsammans och hjälps åt. Ta med dig den positiva känslan från matteresultaten som en känsla till de andra proven. Är man skitnervös innan och stressar under provet missar man saker på vägen. Ta det istället lungt och tänk att du gjorde vad du kunde när tillfället gavs, sen om det räckte hela vägen eller inte spelar ingen roll just nu. Du har nästan 3 år på dig att visa vad du kan. Det faller på plats efter ett tag (eller har börjar göra för mig iallafall). Och sen precis som pepparkvarn sade, att HP är en väg att lösa det på, men även komvux sen! Stressa inte så du går in i väggen. Plugga så du känner dig nöjd, och tänk att du gjorde ditt bästa. Mer än så kan man inte göra. Vi har ju båda en helt ny och spännande gymnasietid framför oss. Oroa dig inte om det inte går perfekt hela tiden. Man kommer bli något ändå! Och sålänge du har ambitionen och motivationen hindrar inte betygen dig, vägen blir kanske bara längre

Svara Avbryt
Close