0 svar
52 visningar
tjenatjena 63
Postad: 12 okt 2020

debattartikel för skoluniform

Hej, detta är mitt debattartikel , jag undrar hur jag kan förbättra och vad som kan ändras. siktar på de högre betygen.

 

   ja till skoluniform


I Sverige har skolor idag vanligtvis inte skoluniformer. Sverige ser dock unikt ut i historien, idag är skoluniform fortfarande standard i många länder. Så vad är skälen för att införa skoluniform i Sverige? Vad (om någon) kommer en sådan introduktion att förlora?


Jag tycker att skoluniformer bör införas i svenska skolor, främst för att visa att skolan är en arbetsplats som bör vara full av professionalism. Klädkoden är enhetlig. Dräkten ska vara snygg samt dekorerad med skolans logotyp så att du kan visa din tillhörighet. Oavsett mode eller ekonomi ska eleverna ha skoluniformer stolt!


Vissa tror att det här kommer att bli en dyr historia. Fast jämfört med moderiktiga kläder är det ingenting! vissa tror att du helt kan eliminera mobbning genom att införa skoluniformer. Men Tyvärr kan vi ej bli av med allt mobbbeteende. Jag tror bestämt att de flesta mobbbeteenden som erhålls genom att bli av med identitetstecken som modekläder kan vara.


 Inte alla elever är för skoluniformer. Många tror att om de tvingas bära skoluniformer kommer deras identitet att berövas. Detta är också den vanligaste orsaken mot introduktionen. Människor brukar vanligtvis bära kläder för att uttrycka sin identitet, och kläder kan förklara en hel del av en persons situation. Det täcker allt från att lyssna på musik till politisk inriktning och religiös tro. Med andra ord, samma faktor (kläder skiljer människor) får vissa människor att förespråka skoluniformer, medan andra motsätter sig det.


Samt behöver du aldrig bära trycket att ständigt gå till nya modebutiker för att köpa nya kläder till skolan. Du behöver inte titta i garderoben dag efter dag och tänka: Jag har inte tillräckligt med kläder och det är dags att röka några nya. Eftersom du ej behöver leta efter nya kläder kan du spara mycket pengar varje år. Naturligtvis kan du köpa kläder att bära utanför skolan, men kvantiteten blir ej stor.

En skoluniform på en skola visar, enligt en studie från Oxford University från 2007, att den ökar gemenskapen mellan eleverna, stolthet för sin institution samt att den även kan skapa ett välmående bland eleverna. Det kan i sin tur ge bättre resultat för de elever som kan höja sina resultat. samt det ska alltid vara målet från svensk skola, skriver Göteborgsposten (https://www.gp.se/debatt/skoluniform-ger-studiero-och-mindre-mobbning-1.4814616)

 

Den sociala klyftan i Sverige ökar och med den kommer skolans sociala hierarki. Både barn och ungdomar vill anpassa sig. I utseende får de först en känsla av tillhörighet genom klänning. För många föräldrar är deras ekonomiska situation dålig, vilket är svårt. För att inte tala om omöjligt. Föräldrar som inte tillhör överklassen kan ej ge sina barn 1500kr för svenska designer kläder och skor, "de måste för alla andra barn har".

Jag tror att obligatoriska skoluniformer kommer att ge barnen och er själva föräldrar stor bekvämlighet. Dessutom kommer inte kläder som ser mer fashionabla ut att skada våra barn! Kanske börjar barnen visa hur de klär sig? Lämpligt och bra!

Svara Avbryt
Close