5 svar
234 visningar
tjenatjena är nöjd med hjälpen!
tjenatjena 63
Postad: 1 okt 2019 Redigerad: 1 okt 2019

Debattartikel hur ska jag börja?

tjena

vi ska skriva en debattartikel om sömn och sovmorgon. och jag har ingen aning om hur jag ska börja. kan ni ge ett exempel eller typ ge tips.

det ska handla om sömn/sovmorgon hos unga och hur det påverkar och att vi ska ha mer sovmorgon osv.

och vi ska ha för o nackdelar/argument

Tesen är alltså att skolan ska börja senare?

De tre retoriska grepp man brukar tala om är ethos, patos och logos. Ett tips kan vara att tänka ut ett argument för varje grepp. Exempel: logos är logiska argument, fakta och resonemang. Om jag säger att "vi måste släppa ut mindre växthusgaser, eftersom de gör jorden varmare, vilket medför att haven blir varmare. Varmare hav bidrar till ännu kraftigare stormar och oväder, som redan idag både kostar miljarder varje år, och faktiskt dödar människor" är det ett logosargument. Jag argumenterar med fakta. Om jag istället skulle säga att "(samma sak om att jorden blir varmare), vilket gör att polarisarna smälter, och isbjörnarnas habitat försvinner. Känns det bra i magen varje gång du tar bilen istället för att cykla? Känns det bra att veta att din lathet dödar gulliga djur?", då argumenterar jag med känslor, ett patosargument. Även om det är korrekt att polarisarna smälter och isbjörnarnas habitat försvinner, är huvuddelen av argumentet att jag spelar på dina känslor. (Uselt exempel, men men) Låt säga att jag istället skulle ställa mig upp, klädd i kavaj och slips, som medlem i FN:s klimatpanel IPCC, och säga "min forskning visar att vi måste släppa ut trehundra procent mindre växthusgaser", är det inte forskningen som egentligen är det som övertygar åhörarna, utan att jag verkar och låter trovärdig. Självklart kan dessa grepp blandas. 

Tänk ut ett faktaargument, ett känsloargument, och ett trovärdighetsargument för mer sovmorgon. :)

tjenatjena 63
Postad: 1 okt 2019

tack för dina tips men mitt problem är att jag har svårt att sätta igång, hur ska jag börja? /:

och vi kan inte skriva det hemma man skriver det i klassrummet. idag hade vi en  svenska lektion och min hjärna ba frös till jag var helt tom hade ingen aning om hur jag skulle börja, till slut skrev jag bara ett par meningar medans alla andra runt omkring hade skrivit typ en hel sida.

så min fråga är hur ska jag börja?

Utgå från ethos, patos och logos, och fundera på vilka argument som skulle kunna passa. 

Logos: Ett logiskt argument, kan du hitta fakta, något vetenskapligt stöd, för att sovmorgon är bra för tonåringar? 

Patos: Kan du hitta något känsloargument för att sovmorgon för tonåringar vore bra? Ett tips: Vem gillar att möta en trött tonåring?

Ethos: Du är ju själv (troligtvis) en tonåring, du kanske kan hitta något argument som förmedlar din egen erfarenhet i frågan?

tjenatjena 63
Postad: 1 okt 2019

tack så mycket för hjälpe. nu har jag iallafall en plan på hur jag ska börja o allt annat flyter på så fort jag börjar, men tack för att påminde mig om ethos,patos,logos hade glömt de totalt. hoppas att du får en fin fortsatt kväll (:

Grymt, roligt att du är så tacksam också. Ha en fin kväll du med! :)

Svara Avbryt
Close