0 svar
38 visningar
b1sma 24
Postad: 7 okt 14:03

debattinlägg!

Släng mindre mat resten!


Det är säkert att du har satt de halv ätande äpplen eller pasta resterna från din grannes middag  med i soporna när du ska slänga sopor.  Har du en gång frågat dig själv hur det kan  påverka oss och vår omgivning när vi slänger maten? 

 


För det första, det är inte bara du och jag som påverkas av mat släng utan de flesta dör på grund av det. Vi människor kanske inte ser hela bilden eller konsekvenserna med att slänga maten men det gör de som är hungriga och svälter varje dag . Enligt “omvärldens” ( sveriges magasin om globala frågor) så har räkningar på hunger och svält åkt i världen de senaste åren. Det är ca 828 miljoner människor som kämpar med hunger och vi bara slänger och slänger och tänker inte på den 2 åriga barn som gråter för att bara få ett bet bröd och kunna göra sig mätt. Har vi verkligen blivit så att vi inte bryr oss om andra?  


För det andra, miljön är ett av de offer som drabbas av att kasta mat. Det är många som bryr sig om miljön men vad om resten då? Det är extremt mycket energi resurser  som behövs  bara för att  bli av med vår mat, rester vatten är ett exempel på det. Övergödning, klimatpåverkan, kemikaliespridning, regnskogsavverkning och utfiskning är exempel på hur vår miljö drabbas av den mat vi kastar. Det är inte bara miljön som tar faran utan det är vi som påverkas mest eftersom vi bor ju i den miljön. 

 

Jag säger inte att vi ska tvinga oss att äta när vi är mätta. Bättre lösning är att ge den till de som behöver eller du kanske kan äta den nästa dag så kan det vara bra och lämna den i kylskåpet i stället. Det går ju att värma den så slipper tänka inte på vad du ska ha till frukost nästa dag. Den maten du har kan du själv nyttja av. 

 

För det tredje, nuförtiden har inflationen åkt och fortsätter att göra det. Du som jobbar hela månaden och ändå räcker inte dina pengar till allt du behöver och då kan inledningen vara så att individen köper mycket mat som den egentligen inte kräver. Det är bra att köpa fräsch mat men inte för mycket, det räcker väldigt bra att köpa till exempel för en vecka och dela på det så att du inte ens behöver köpa mer. Däremot kan det öka din ekonomiska förmåga så att du kan nyttja av din pengar samt försvara världen från all skräp. Ju mindre du köper desto mer pengar sparar du. 

 

Avslutningsvis, har problemet med mat kast åkt. Mat släng påverkar många, men inte bara individen själv utan samhället i allmänhet till och med miljön. Det finns flera konsekvenser av det men  lösningar finns säkert med. Det kan förbättras genom att samarbeta, spara och minska på mat. Att slänga mindre kan hjälpa mycket!

 

Jag uppskattar allas feedbak😊

Svara Avbryt
Close