5 svar
104 visningar
enpersonsomsugerpåmatte är nöjd med hjälpen
enpersonsomsugerpåmatte 143
Postad: 24 aug 2021 00:09

Definiera två begrepp

Hej! 
Jag förstår inte riktigt dessa två begrepp: 

Semipermeabelt membran 

Osmotiskt tryck 

 

Jag vet att första har något med att släppa in ämnen med, men definitionen är diffus. Och den andra förstår jag inte ett dugg av. 

tack på förhand! 

Smaragdalena Online 78434 – Lärare
Postad: 24 aug 2021 06:15

Ett semipermeabelt membran kan också kallas en halvgenomsläpplig hinna - en hinna som släpper igenom vissa ämnen (t ex vatten) men stoppar andra ämnen ( t ex proteiner). Är det mer begripligt?

enpersonsomsugerpåmatte 143
Postad: 24 aug 2021 07:23
Smaragdalena skrev:

Ett semipermeabelt membran kan också kallas en halvgenomsläpplig hinna - en hinna som släpper igenom vissa ämnen (t ex vatten) men stoppar andra ämnen ( t ex proteiner). Är det mer begripligt?

Ja, tack! Den andra då? 

Smaragdalena Online 78434 – Lärare
Postad: 24 aug 2021 08:18

OK. Har du sett att inlagd gurka är mycket sladdrigare i konsistensen än färsk gurka, nästan som om den vore lite vissen?

enpersonsomsugerpåmatte 143
Postad: 26 aug 2021 14:05
Smaragdalena skrev:

OK. Har du sett att inlagd gurka är mycket sladdrigare i konsistensen än färsk gurka, nästan som om den vore lite vissen?

Ja??

Smaragdalena Online 78434 – Lärare
Postad: 26 aug 2021 18:11

Det beror på att gurk-lagen innehåller mer ättika och socker än vad som finns i gurkans celler, d v s lagen har högre osmotiskt tryck än gurk-cellerna. Då kommer vatten från gurk-cellen att passera genom den semipermeabla cellväggen, tills dess att lösningen inuti är "lika stark" som lagen utanför.

Svara Avbryt
Close