2 svar
466 visningar
sbella är nöjd med hjälpen
sbella 9
Postad: 5 jun 2018 00:47

Definitionsmängd och värdemängd

Jag hade i uppgift att definiera nya funktioner utifrån tre givna (detta klarade jag) och att därefter ange definitionsmängd samt värdemängd för respektive funktion, något som jag aldrig fått något som helst grepp om och verkligen inte förstår mig på. Jag svarade:

S(x) = f(g(x)) = (x^2)1/2 +1 = x + 1 , Df(x) = {x∈R:x≥0}, Vf(x) = {x∈R:y≥0}

P(x) = g(f(x)) = √(x^2 + 1), Df(x) = {x∈R:x≥0}, Vf(x) = {x∈R:y≥0}

Q(x) = g(h(x)) = √(ln(x)), Df(x) = {x∈R:x≥0}, Vf(x) = R

V(x) = h(g(x)) = ln(√x) , Df(x) = {x∈R:x≤0}, Vf(x) = R

Dom fetstilade är dom som jag har haft fel på och gärna skulle vilja ha hjälp med. Som sagt, så förstår jag absolut ingenting utan har egentligen bara gissat mig fram, så är väl inte direkt mottaglig för en diskussion kring tillvägagångssättet.

rohanzyli 177 – Fd. Medlem
Postad: 5 jun 2018 01:51

S(x)=x2+1 , x och y1. Att x får vara vilket reellt tal som helst beror på absolutbeloppet som blir kvar när du tar roten ur x2.

P(x)=x2+1 , x och y1. Även om du stoppar in negativa tal blir det alltid positivt värde och x får vara vad som helst.

Q(x)=lnx , Du har sagt att x0, rotuttrycket får vara 0 men får verkligen ln-uttrycket det och vad händer med funktionsvärdet när x närmar sig x=0?

V(x) är av samma tänk som Q(x).

Jag kan rekommendera https://www.desmos.com/calculator där du kan se hur graferna ser ut så kanske det klarnar upp vad som menas med definitions/värdemängd.

sbella 9
Postad: 5 jun 2018 14:12

Tack så jättemycket! Gällande ln hade jag missat det helt faktiskt, men det har du helt rätt i. Ska kika in på länken också, återigen tack!

Svara Avbryt
Close