1 svar
112 visningar
Sputnik67 404
Postad: 9 feb 2021 14:51 Redigerad: 9 feb 2021 14:52

Den isoelektriskapunkten?

Hej! Om aminosyran har en sur sidokedja så blir ip mindre än 6, medan om vi har basisk sidokedja så ger det en isoelektriskpunkt på över 6. Varför det?

Ip är ju när aminosyran vid ett visst ph är oladdad och är i sin amolfolytform. Egentligen tycker jag att det borde vara bakvänt, nämligen att ip/ph borde vara högre än 6 om det är en sur sidokedja, för att kompensera för den sura sidokedjan. 

mag1 8932
Postad: 9 feb 2021 16:03

Vid den isoelektriska punkten är aminosyrans totalladdning noll (d.v.s. alla negativa laddningar balanseras av lika stora positiva).

Vid neutralt pH kommer laddningarna av amino- (+1) och karboxylgrupperna (-1) att ta ut varandra, så det som avgör laddningen är sidokedjan.

Den sura sidokedjan hos de sura aminosyrorna, kommer ta upp en proton vid ett lägre pH (vid sidokedjans pKa, t.ex. asparginsyrans vid 4) och då försvinner den negativa laddningen och hela molekylen får en laddning på noll - och detta är den isoelektriska punkten.

För basiska aminosyror måste pH bli så högt att deras sidokedja lämnar ifrån sig en proton, och får laddningen noll.

 

vara protolyserad vid pH 6, och då har sidokedjan en negativ laddning, som försvinner först när den tar upp en proton, och då blir molekylens laddning

Svara Avbryt
Close