3 svar
90 visningar
ashe_ är nöjd med hjälpen
ashe_ 689
Postad: 31 mar 2023 01:38

Den kinesiska revolutionen 1949

hej! jag skulle verkligen uppskatta om någon skulle kunna skriva några orsaker till den kinesiska revolutionen? och följder? 

joculator 5289 – F.d. Moderator
Postad: 31 mar 2023 13:34

Vad har du hittat själv?

ashe_ 689
Postad: 31 mar 2023 14:20 Redigerad: 31 mar 2023 14:21

för att sammanfatta allting, 

1949 var det år som kommunisterna tog makten i Kina, genom en revolution. Revolutionen började med ett inbördeskrig mellan kommunister och nationalister. I början var nationalisterna starkast då de hade den största militära styrkan och fick stöd av USA. Under 30- och 40-talet var Kina ett land tärt av krig. Ett inbördeskrig mellan nationalister och kommunister som slogs om makten kom till ett tillfälligt slut då Japan 1937 invaderade Kina, som senare blev starten på ett åttaårigt krig som var en del av andra världskriget. Då Japan till sist kapitulerade hade nationalisterna, som hade haft makten tills dess, försvagats starkt. Under tiden hade kommunistpartiet blivit stort. Under kriget mot Japan växte det från fyrtiotusen till 1,2 miljoner medlemmar. Inbördeskriget mellan nationalisterna och kommunisterna påbörjades än en gång efter kriget mot Japan. Nationalisterna, som bl.a. hade stöd från USA och en armé som var dubbelt så stor som kommunisternas, såg från början starkast ut. Nationalisterna fick ett stort antal motståndare bland befolkningen, därför att de behandlande människor illa inom områdena som de kontrollerade; de tog ut höga skatter, slog ned motstånd hårt och behandlade människor som förrädare. Kommunisterna dock, valde en annan inriktning. De tog rika storbönders mark och pengar och gav sedan det till fattiga bönder. De vann på så sätt folkets sympati, vilket skulle göra så att de hade en stor chans att exempelvis enkelt vinna val. Trots kommunisternas betydligt färre soldater de hade jämfört med nationalisternas dubbla antal soldater, började de under tiden få framgångar på slagfältet och så småningom lyckades besegra nationalisterna. Det resulterade i att nationalisterna år 1949 lägga ned vapnen, dvs. kapitulera. En orsak till denna mycket oväntade förlust bar att nationalisterna var för dåliga på att utnyttja den assistens de fått från USA. med tiden hamnade ett stort antal amerikanska vapen i kommunisternas händer. Efter kapitulationen tog sig nationalisterna till Taiwan där de bildade en egen stat.
    Den första oktober år 1949 proklamerade Mao Zedong, kommunisternas ledare, Folkrepubliken Kina i huvudstaden Peking. Kommunisterna vann inbördeskriget, revolutionen var ett faktum och Kina var nu kommunistiskt. Stora delar av Kina kontrollerades fortfarande av nationalisterna, men de flesta av dem tvingades att ge upp. Kina tog över grannlandet Tibet år 1950 och införde kommunistisk styre även där.

orsaker till revolutionen var inbördeskriget? en följd var att kommunisterna kom till makten? Jag vill ha ett par orsaker & följder som jag sedan skall skriva mer om. 

Laguna Online 29324
Postad: 31 mar 2023 17:14 Redigerad: 31 mar 2023 17:14

Jag har nåt minne av att revolutionen skedde genom en rörelse som leddes av Sun Yat-Sen, kejsaren avsattes och sedan utbröt inbördeskrig, dels för att kommunisterna ville göra på sitt eget sätt, dels för att diverse makthavare ute i landet hade egna arméer och försökte behålla eller utöka sin makt.

Svara Avbryt
Close