Teraeagle 20359 – Moderator
Postad: 2 maj 22:42 Redigerad: 2 maj 22:46

Den stora älgvandringen

Jag har blivit halvt besatt av "Den stora älgvandringen" på SVT Play.

Det kanske mest fascinerande är att så många älgar korsar älven just där kamerorna sitter. Kollar man på kartan slås man också av att älven är extra bred i detta område. Min egen teori till detta beteende var att det beror på att vattnet kanske är mindre strömt där, dvs bredare älv ger lägre hastighet hos vattnet. Då blir det också lättare att simma över älven.

Idag var det en intervju med en expert i viltekologi från SLU och han menade att det snarare berodde på att älgarna har passerat där sedan urminnes tider. Man har hittat fornlämningar sen långt tillbaka i stenåldern i form av fångstgroppar, hällmålningar, boplatser etc. i området som tyder på intensiv älgjakt. Att älven är extra bred i detta område beror på vattenkraften, dvs älven är reglerad. Den har alltså varit mycket smalare tidigare. Älgkalvar lär från sina mödrar att man ska passera älven på detta ställe för att det av någon anledning var extra gynnsamt innan vattenkraften byggdes ut. Trots vattenkraften fortsätter de alltså att passera på samma ställe.

Otroligt fascinerande! Det finns något magiskt över det hela, kulturmiljö möter naturmiljö och har gjort så sedan urminnes tider...

Är det fler som kollar på programmet? :)

klonk 97
Postad: 3 maj 07:51

Tokroligt program! Inte alltid något som händer, men när älgen är på datorskärmen så är det så spännande att väntan blir värd varenda sekund!

oggih 1181 – F.d. Moderator
Postad: 3 maj 18:43 Redigerad: 3 maj 18:47

Ja, DSÄ är verkligen helt fantastiskt! 😊

Dels för att fenomenet är så fascinerande, men också frö att det är så mysigt att bara kunna slå på SVT Play och bli tagen med ut mitt i skogen, oavsett om man har turen att se älgarna eller bara får lyssna på lite fågelkvitter! 

Svara Avbryt
Close