2 svar
38 visningar
alvarado_ali 30
Postad: 18 okt 2023 13:48

Denaturering av äggvita

Hej,

Jag har en laboration som jag håller på med, men jag har problem med att tolka resultaten. Jag tittade på liknande inlägg här som inte stämde med informationen jag hittade på nätet.

Instruktioner:

1.     Märk bägarna 1-7.
2.     Fördela äggvitan i bägarna, 3 tsk/bägare
3.     Ställ bägare 1 i frysen och bägare 2 i hett vatten
4.     Häll 1 tsk Rödsprit i bägare 3 
5.     Häll 5 droppar diskmedel i bägare 4
6.     Häll 2 krm koksalt i bägare 5 och rör om tills allt löst sig
7.     Häll 2 krm ättiksprit i bägare 6 och rör om tills allt löst sig 
8.     Bägare 7 används som kontroll (bara äggvita).
9.     När äggvitan i bägare 1 frusit tas bägaren ut ur frysen och får tina. Gör observationer och notera resultaten
10. Fyll på vatten i samtliga bägare så de blir fyllda till ¾. Gör observationer och notera resultaten.

Dessutom kan äggvitorna låtas stå en längre tid efter varje behandling och sedan kan observationer analyseras och noteras ( ex efter intervaller av 10 minuter da vissa resultat kanske inte visas direkt).

 

Enligt teori tänkte jag att alla bägaren förutom 7 skulle denaturera på något sätt eftersom alla ämnen/metod som används kan denaturera proteiner. Efter att ha gjort labbet verkar det som att bara bägare 2, 3 och 4 gav märkbara resultat. Och inga märkbara förändringar inträffade när vattnet tillsattes. Bägare 7 hade mer "sediment" än 5 och 6. Efter att ha väntat i 10 minuters intervaller såg allt fortfarande likadant ut, så jag vet inte vad som skulle hända med tiden.

Gjorde jag något fel? Jag antar att jag bara är lite förvirrad över både vad som ska hända och mitt resultat.

alvarado_ali 30
Postad: 18 okt 2023 15:01

Ett liknande inlägg om detta: https://www.pluggakuten.se/trad/denaturering-av-proteiner-1/

alvarado_ali 30
Postad: 19 okt 2023 15:49

Jag gjorde om laborationen och fick bättre resultat, men nu har jag fastnat på delen med vattnet.

Enligt läraren ska det avgöra om proteinet i äggvitan kommer att lösas upp i vatten eller inte.

Bortsett från bägare 2 och 3 är jag inte säker på hur man skulle avgöra om de är vattenlösliga. Jämfört med kontrollen ser bägare 1 likadan ut. Bägare 4 har liknande "trådar" som rör sig uppåt mot ytan. Bägare 5 och 6 har inte detta. Om jag låter dem sitta ett tag har bägare 1, 4 och 7 en stor klumpa, och bägare 5 och 6 har väldigt minimala klumpar. Jag vet inte om detta beror på löslighet eller inte?

Svara Avbryt
Close