17 svar
1205 visningar
Användarnamnet2 behöver inte mer hjälp
Användarnamnet2 32 – Fd. Medlem
Postad: 3 jan 2022 14:59

Denaturering av proteiner

Vi hade en laboration i kemi som handlade om denaturering av proteiner.


Så här löd den:

Material :

      Vattenbad, förslagsvis en kastrull med 90-gradigt vatten
       Måttsats, tesked
       7 stycken bägare eller glas
 

Kemikalier :

       Äggvita från ett hönsägg
       Rödsprit 
       Diskmedel 
       Koksalt
       Ättiksprit
 

Riskbedömning : Rödsprit är eldfarligt. Lösningar spolas ner i vasken efter laborationen. Skölj använda bägare. Se till att barn inte kommer åt kemikalierna.

 

Metod

     Märk bägarna 1-7.
       Fördela äggvitan i bägarna, 3 tsk/bägare.    
       Ställ bägare 1 i frysen och bägare 2 i hett vatten. 
       Häll 1 tsk Rödsprit i bägare 3 
      Häll 5 droppar diskmedel i bägare 4
      Häll 2 krm koksalt i bägare 5 och rör om tills allt löst sig
       Häll 2 krm ättiksprit i bägare 6 och rör om tills allt löst sig 
       Bägare 7 används som kontroll . Obs!  När äggvitan i bägare 1 frusit tas bägaren ut ur frysen och får tina
      Gör observationer och notera resultaten
      Fyll på vatten i samtliga bägare så de blir fyllda till ¾  Gör observationer och notera resultaten


Det som jag undrar är vad som händer i bägarna efter att man fyllt på med vatten? Det som jag tror är att vätebindningar påverkas i de olika glasen. Jag tror att de glas som denaturerats fortsätter att denatureras mer än innan och de två glas som inte denaturerats (glas 1 och glas 7) kommer att denatureras.

I mitt resultat fick jag bara att alla lösningar blev grumliga i princip.

mag1 10105
Postad: 3 jan 2022 15:19
Användarnamnet2 skrev:

Vi hade en laboration i kemi som handlade om denaturering av proteiner.


Så här löd den:

Material :

      Vattenbad, förslagsvis en kastrull med 90-gradigt vatten
       Måttsats, tesked
       7 stycken bägare eller glas
 

Kemikalier :

       Äggvita från ett hönsägg
       Rödsprit 
       Diskmedel 
       Koksalt
       Ättiksprit
 

Riskbedömning : Rödsprit är eldfarligt. Lösningar spolas ner i vasken efter laborationen. Skölj använda bägare. Se till att barn inte kommer åt kemikalierna.

 

Metod

     Märk bägarna 1-7.
       Fördela äggvitan i bägarna, 3 tsk/bägare.    
       Ställ bägare 1 i frysen och bägare 2 i hett vatten. 
       Häll 1 tsk Rödsprit i bägare 3 
      Häll 5 droppar diskmedel i bägare 4
      Häll 2 krm koksalt i bägare 5 och rör om tills allt löst sig
       Häll 2 krm ättiksprit i bägare 6 och rör om tills allt löst sig 
       Bägare 7 används som kontroll . Obs!  När äggvitan i bägare 1 frusit tas bägaren ut ur frysen och får tina
      Gör observationer och notera resultaten
      Fyll på vatten i samtliga bägare så de blir fyllda till ¾  Gör observationer och notera resultaten


Det som jag undrar är vad som händer i bägarna efter att man fyllt på med vatten?

Men enligt laborationsinstruktionen fylls det inte på med vatten i något av glasen? Hur menar du?

 

Det som jag tror är att vätebindningar påverkas i de olika glasen.

Vätebindningar är en av flera interaktioner som finns i ett veckat protein (d.v.s. det finns flera typer av bindningar, som tillsammans med vätebindningar ger proteinet sin struktur). 

Jag tror att de glas som denaturerats fortsätter att denatureras mer än innan och de två glas som inte denaturerats (glas 1 och glas 7) kommer att denatureras.

Detta med att denatureringen fortsätter stämmer till viss del, och så länge det finns protein kvar som inte hunnit denaturera än. Men när allt protein som kan denaturera har denaturerat sker inget mer (i.a.f. inte förrns det som denaturerar proteinet tas bort och en eventuell återveckning kan ske).

 

I mitt resultat fick jag bara att alla lösningar blev grumliga i princip.

Var detta ett resultat som du väntade dig? Det låter underligt att protein denaturerade i kontrollglaset.

Användarnamnet2 32 – Fd. Medlem
Postad: 3 jan 2022 15:23
mag1 skrev:
Användarnamnet2 skrev:

Vi hade en laboration i kemi som handlade om denaturering av proteiner.


Så här löd den:

Material :

      Vattenbad, förslagsvis en kastrull med 90-gradigt vatten
       Måttsats, tesked
       7 stycken bägare eller glas
 

Kemikalier :

       Äggvita från ett hönsägg
       Rödsprit 
       Diskmedel 
       Koksalt
       Ättiksprit
 

Riskbedömning : Rödsprit är eldfarligt. Lösningar spolas ner i vasken efter laborationen. Skölj använda bägare. Se till att barn inte kommer åt kemikalierna.

 

Metod

     Märk bägarna 1-7.
       Fördela äggvitan i bägarna, 3 tsk/bägare.    
       Ställ bägare 1 i frysen och bägare 2 i hett vatten. 
       Häll 1 tsk Rödsprit i bägare 3 
      Häll 5 droppar diskmedel i bägare 4
      Häll 2 krm koksalt i bägare 5 och rör om tills allt löst sig
       Häll 2 krm ättiksprit i bägare 6 och rör om tills allt löst sig 
       Bägare 7 används som kontroll . Obs!  När äggvitan i bägare 1 frusit tas bägaren ut ur frysen och får tina
      Gör observationer och notera resultaten
      Fyll på vatten i samtliga bägare så de blir fyllda till ¾  Gör observationer och notera resultaten


Det som jag undrar är vad som händer i bägarna efter att man fyllt på med vatten?

Men enligt laborationsinstruktionen fylls det inte på med vatten i något av glasen? Hur menar du?

 

Det som jag tror är att vätebindningar påverkas i de olika glasen.

Vätebindningar är en av flera interaktioner som finns i ett veckat protein (d.v.s. det finns flera typer av bindningar, som tillsammans med vätebindningar ger proteinet sin struktur). 

Jag tror att de glas som denaturerats fortsätter att denatureras mer än innan och de två glas som inte denaturerats (glas 1 och glas 7) kommer att denatureras.

Detta med att denatureringen fortsätter stämmer till viss del, och så länge det finns protein kvar som inte hunnit denaturera än. Men när allt protein som kan denaturera har denaturerat sker inget mer (i.a.f. inte förrns det som denaturerar proteinet tas bort och en eventuell återveckning kan ske).

 

I mitt resultat fick jag bara att alla lösningar blev grumliga i princip.

Var detta ett resultat som du väntade dig? Det låter underligt att protein denaturerade i kontrollglaset.

"Men enligt laborationsinstruktionen fylls det inte på med vatten i något av glasen? Hur menar du?"

Jo, jag menar bägarna, inte glasen. Skrev fel. I bägarna skulle man  fylla på vatten i samtliga bägare så att de blir fyllda till 3/4.

mag1 10105
Postad: 3 jan 2022 15:28

Okej, att vatten skulle tillsättas till samtliga bägare stod inte med i din tråd - därför frågade jag.

Kanske till och med äggvitan vispades försiktigt med vattnet så att du fick en mer rinnig vätska?

Eller var det bara en klump äggvita simmandes i vatten?

Användarnamnet2 32 – Fd. Medlem
Postad: 3 jan 2022 15:43
mag1 skrev:

Okej, att vatten skulle tillsättas till samtliga bägare stod inte med i din tråd - därför frågade jag.

Kanske till och med äggvitan vispades försiktigt med vattnet så att du fick en mer rinnig vätska?

Eller var det bara en klump äggvita simmandes i vatten?

Det stod längst ner: "     Fyll på vatten i samtliga bägare så de blir fyllda till ¾  Gör observationer och notera resultaten"

Nej, ingenting vispades. Utan det bara hälldes på vatten ovanpå de tidigare reaktionerna. Så det blev denaturerade ämnen blandat med vatten i de flesta av bägarna förutom bägare #1 och kontrollbägaren #7.

mag1 10105
Postad: 3 jan 2022 15:53

Okej, men då är det underligt att äggvitan denaturerade i bägaren med endast vatten.

Men du såg kanske skillnader i hur pass mycket äggvitan klumpade ihop sig i de olika bägarna? Kanske mer med ättikan och mindre med vattnet?

Användarnamnet2 32 – Fd. Medlem
Postad: 3 jan 2022 16:38
mag1 skrev:

Okej, men då är det underligt att äggvitan denaturerade i bägaren med endast vatten.

Men du såg kanske skillnader i hur pass mycket äggvitan klumpade ihop sig i de olika bägarna? Kanske mer med ättikan och mindre med vattnet?

Det fanns ingen bägare med endast vatten.

Jag skrev inte ner det utan endast om det var grumligt eller ej. Så det är det enda som jag vet från mitt resultat. När jag ska diskutera resultatet under diskussionsdelen i min labbrapport kan jag ju däremot skriva vad som SKULLE ha skett.

Nu vet jag inte detta.

Smaragdalena 78892 – Avstängd
Postad: 3 jan 2022 17:09

Det fanns ingen bägare med endast vatten.

Vad fanns det i bägare 7? Var inte det bara vatten?

Användarnamnet2 32 – Fd. Medlem
Postad: 3 jan 2022 18:04
Smaragdalena skrev:

Det fanns ingen bägare med endast vatten.

Vad fanns det i bägare 7? Var inte det bara vatten?

äggvita och vatten

Smaragdalena 78892 – Avstängd
Postad: 3 jan 2022 18:27
Användarnamnet2 skrev:
Smaragdalena skrev:

Det fanns ingen bägare med endast vatten.

Vad fanns det i bägare 7? Var inte det bara vatten?

äggvita och vatten

Precis som mag1 skrev:

Okej, men då är det underligt att äggvitan denaturerade i bägaren med endast vatten.

Användarnamnet2 32 – Fd. Medlem
Postad: 3 jan 2022 18:56 Redigerad: 3 jan 2022 18:57
Smaragdalena skrev:
Användarnamnet2 skrev:
Smaragdalena skrev:

Det fanns ingen bägare med endast vatten.

Vad fanns det i bägare 7? Var inte det bara vatten?

äggvita och vatten

Precis som mag1 skrev:

Okej, men då är det underligt att äggvitan denaturerade i bägaren med endast vatten.

Jag skrev att "princip alla" lösningar blev grumliga, med det menade jag inte alla utan endast 2,3,4 och 6. Sedan så kanske resultatet varierar pga felkällor, men själva diskussionsdelen i labbrapporten vill jag få till.

mag1 10105
Postad: 3 jan 2022 19:58

Om du utelämnar information och resultat blir det svårt att ge återkoppling. 

T.ex. att tre sjundedelar av dina bägare saknade grumlighet (d.v.s. nära hälften) är svårt i.a.f. för mig att gissa. Jag tolkade "i princip alla lösningar" som nästan alla, inte knappt hälften.

 

Det blir lättare att ge dig återkoppling om du preciserar dina resultat, och att du likaledes formulerar mer precisa frågor.

Användarnamnet2 32 – Fd. Medlem
Postad: 4 jan 2022 12:17
mag1 skrev:

Om du utelämnar information och resultat blir det svårt att ge återkoppling. 

T.ex. att tre sjundedelar av dina bägare saknade grumlighet (d.v.s. nära hälften) är svårt i.a.f. för mig att gissa. Jag tolkade "i princip alla lösningar" som nästan alla, inte knappt hälften.

 

Det blir lättare att ge dig återkoppling om du preciserar dina resultat, och att du likaledes formulerar mer precisa frågor.

Jag ber om ursäkt. Här är resultatet:

Bägare 1: ej grumligt
Bägare 2: grumligt
Bägare 3: grumligt
Bägare 4: grumligt
Bägare 5: ej grumligt. mycket klar vätska,  något vitt flöt ovanpå.
Bägare 6: grumligt
Bägare 7: ej gurmligt

Användarnamnet2 32 – Fd. Medlem
Postad: 6 jan 2022 11:55

Kan det vara korrekt att anta att ingen reaktion sker när jag blandar denaturerade äggvitor med vatten? För det verkar ju bara som att det blandats men ingen särskild reaktion skett.

mag1 10105
Postad: 6 jan 2022 12:06

Du undersöker vilka faktorer (ämnen, temperatur etcetera) som kan få proteinerna i äggvitan att denaturera. Så din fråga är lite knasig, för är proteinerna redan denaturerade kommer de inte denaturera.

Är proteinerna å andra sidan "normala" bör de inte denaturera när äggvitan möter vattnet (i alla fall inte under en tid).

 

Så utifrån dina resultat, vilka faktorer verkar ha denaturerat proteiner i äggivtan?

frysen - Bägare 1: ej grumligt
hetta - Bägare 2: grumligt
Etanol - Bägare 3: grumligt
Diskmedel - Bägare 4: grumligt
NaCl - Bägare 5: ej grumligt. mycket klar vätska, något vitt flöt ovanpå.
Ättiksprit - Bägare 6: grumligt
vatten - Bägare 7: ej gurmligt

Användarnamnet2 32 – Fd. Medlem
Postad: 6 jan 2022 13:48
mag1 skrev:

Du undersöker vilka faktorer (ämnen, temperatur etcetera) som kan få proteinerna i äggvitan att denaturera. Så din fråga är lite knasig, för är proteinerna redan denaturerade kommer de inte denaturera.

Är proteinerna å andra sidan "normala" bör de inte denaturera när äggvitan möter vattnet (i alla fall inte under en tid).

 

Så utifrån dina resultat, vilka faktorer verkar ha denaturerat proteiner i äggivtan?

frysen - Bägare 1: ej grumligt
hetta - Bägare 2: grumligt
Etanol - Bägare 3: grumligt
Diskmedel - Bägare 4: grumligt
NaCl - Bägare 5: ej grumligt. mycket klar vätska, något vitt flöt ovanpå.
Ättiksprit - Bägare 6: grumligt
vatten - Bägare 7: ej gurmligt

Eftersom du sa att de som redan var denaturerade inte kan denaturera igen och de som INTE var denaturerade inte denaturerar av vatten. Det betyder att när vatten adderas inträffar ingen denaturering i någon av bägarna. Har jag förstått rätt?

mag1 10105
Postad: 6 jan 2022 20:04

Ja precis, det är vad jag skulle förvänta mig. En ledtråd till att vatten inte skulle denaturera äggvitan, är att bägare sju är "kontrollen", d.v.s. den bägare som du (om experimentet går som det var tänkt) skall kunna jämföra alla tillsatsers effekt med.

Användarnamnet2 32 – Fd. Medlem
Postad: 6 jan 2022 20:18
mag1 skrev:

Ja precis, det är vad jag skulle förvänta mig. En ledtråd till att vatten inte skulle denaturera äggvitan, är att bägare sju är "kontrollen", d.v.s. den bägare som du (om experimentet går som det var tänkt) skall kunna jämföra alla tillsatsers effekt med.

Tack för svaret :)

Svara
Close