1 svar
12 visningar
L123 är nöjd med hjälpen
L123 90
Postad: 12 nov 20:10

Departement

Hej,

"Departementen har till uppgift att bereda regeringsärenden och ärenden som avgörs av departementschefen eller något annat statsråd"

Vad innebär detta?

Vad är ett departement enkelt förklarat? Jag vet att ett departement motsvarar riksdagens utskott. 

Tack i förväg!

Teraeagle Online 16950 – Moderator
Postad: 12 nov 20:42 Redigerad: 12 nov 20:44

Regeringen består av statsministern och ett antal statsråd (ministrar). Statsministern är chef över regeringen och sitter vid något som kallas Statsrådsberedningen. De flesta andra ministrar sitter istället på de olika departementen, varav några ministrar är departementschefer. Om vi tar Justitiedepartementet som exempel så styrs det av justitieministern. Alla myndigheter som lyder under regeringen sorterar under ett departement. Polisen sorterar t.ex. under Justitiedepartementet medan Försvarsmakten sorterar under Försvarsdepartementet.

På departementen kan man t.ex. utreda och utforma olika lagförslag och stötta myndigheterna som sorterar under departementet i olika frågor. Inte minst skriver ministrarna varje år ett regleringsbrev till sina myndigheter om vilken inriktning de ska ha på sin verksamhet under året. Försvarsdepartementet skulle t.ex. kunna beordra Försvarsmakten att stärka försvarsförmågan inom något visst område. Justitiedepartementet skulle kunna beordra Polisen att fokusera på en viss typ av brott.

Svara Avbryt
Close