12 svar
60 visningar
Maddefoppa är nöjd med hjälpen
Maddefoppa 259
Postad: 19 mar 17:41

Derivata och extremvärde

Hej förstår inte riktigt hur jag ska fortsätta med denna uppgift! Skulle någon kunna hjälpa mig. Förstår att jag behöver sätta upp en funktion av de olika samband. 

Maddefoppa 259
Postad: 19 mar 17:42

Maddefoppa 259
Postad: 19 mar 17:42

Om priset är 15 dollar kommer Mia att få hyra ut 35 kanoter per dag. Hur mycket pengar kommer Mia att få in varje dag om uthyrningspriset är $15?

Om Mia höjer priset kommer en del människor att tycka att det är för dyrt och kommer inte att vilka hyra någon kanot. Hur många vill t ex hyra en kanot om hon höjer priset med 4 dollar, så att det nya priset är 19 dollar? Hur mycket pengar tjänar hon då?

Hur många personer kommer att vilja hyra kanot om priset är (15+x) dollar? Hur mycket pengar kommer hon att tjäna då?

Om du behöver mer hjälp, så visa hur långt du har kommit och fråga igen.

Maddefoppa 259
Postad: 20 mar 04:56

1. Fråga ett

15 x 35? Per dag?

2. hur menar du med 15 + x ? Vad är x antal dagar eller antal kronor?

Jag skulle räkna per dag - det är ju bara att multiplicera med antalet dagar på slutet, det är ju konstant.

Det är priset per dag hon funderar på att ändra, så naturligtvis är x prisändringen.

Yngve 22328 – Live-hjälpare
Postad: 20 mar 09:28 Redigerad: 20 mar 09:28
Maddefoppa skrev:

1. Fråga ett

15 x 35? Per dag?

Ja

2. hur menar du med 15 + x ? Vad är x antal dagar eller antal kronor?

Dollar. Om uthyrningspriset är

  • 15 dollar så vill 35 personer hyra
  • 15+1 = 16 dollar så vill 35-1*2 = 33 personer hyra.
  • 15+2 = 17 dollar så vill 35-2*2 = 31 personer hyra.
  • 15+3 = 18 dollar så vill 35-3*2 = 29 personer hyra.
  • Och så vidare.

Hur många vill hyra om uthyrningspriset är 15+x dollar?

Och vad ger det för inkomst?

Maddefoppa 259
Postad: 23 mar 14:20

Förstår fortfarande inte riktigt hur kopplar man in det här med att när hon höjer med 0,5 så kommer ythyrningen minska? Vilken är y och x termen? Antal kanoter eller kr. Derivatan blir väl kroner per kanot?

Maddefoppa 259
Postad: 23 mar 14:21

Blir det 0,5x - 1y om vi säger att x är kr och y är antal kanoter?

Säg att x är prishöjningen i dollar och y är antalet personer som vill hyra kanot. Rita upp ett diagram som visar hur många personer som vill hyra kanot om man höjer priset med x dollar. Lägg upp bilden här.

Maddefoppa 259
Postad: 23 mar 14:46

Nåt sånt här?

Rita, skrev jag! Börja med att använda siffrorna som Yngve har räknat ut.

Maddefoppa 259
Postad: 26 mar 16:36

Löste det! Tack för hjälpen!

Svara Avbryt
Close