3 svar
76 visningar
offan123 är nöjd med hjälpen
offan123 3070
Postad: 12 maj 2021 18:25

Derivatans definition

Vad gör jag för fel? Det ja gjorde var att skriva om uttrycken som var lika med varandra så att jag fick den som ett format av en funktion. Därefter löste jag ut den som vanlig med definitionen.

Alex111 333
Postad: 12 maj 2021 18:31

Man kan tyvärr inte skriva att s(x+h) = s(x) + h går att omvandla till sx+sh=s(x) + h, eller s(x)= sx+sh-h

offan123 3070
Postad: 12 maj 2021 18:33

Hur får man göra då?

Smaragdalena Online 79797 – Lärare
Postad: 12 maj 2021 19:02
Alex111 skrev:

Man kan tyvärr inte skriva att s(x+h) = s(x) + h går att omvandla till sx+sh=s(x) + h, eller s(x)= sx+sh-h

Jo, just i den här uppgiften står det att S(x+h) = S(x)+h men i allmänhet har du rätt i att det inte är så.

S(3+h)-S(3)h\frac{S(3+h)-S(3)}{h} precis som du har skrivit (fast du valde ett annat namn på funktionen). 

Enligt uppgiftstexten är S(x+h) = S(x) + h så S(3+h) = S(3) + h. Sätt in detta. 

S(3)+h-S(3)h=hh=1\frac{S(3)+h-S(3)}{h}=\frac{h}{h}=1. Du hade råkat få med ett extra "+h" som inte skulle vara där.

Svara Avbryt
Close