Inspiredbygreatness är nöjd med hjälpen!
Inspiredbygreatness 141
Postad: 12 jan 2018 Redigerad: 12 jan 2018

Derivatan av f (x)= (3/e^(2x))

fx=3e2x=3·(e2x)-1f'(x)=-6(e2x)2

Har jag deriverat fel här?

Yngve Online 6166 – Mattecentrum-volontär
Postad: 12 jan 2018 Redigerad: 12 jan 2018
Inspiredbygreatness skrev :

fx=3e2x=3·(e2x)-1f'(x)=-6(e2x)2

Har jag deriverat fel här?

Ja. Eftersom e2x-1=e2x·(-1)=e-2x så är derivatan av den faktorn lika med e-2x·(-2).

Det betyder att f'(x)=3·e-2x·(-2)=-6·e-2x=-6e2x.

-------------------

Man kan göra på ditt sätt men då måste du ta med inre derivatan av e2x-1, vilken är e2x·2.

Inspiredbygreatness 141
Postad: 12 jan 2018

Okej det förklarar saken.

Tack för hjälpen. 

Svara Avbryt
Close