4 svar
47 visningar
micke2z är nöjd med hjälpen
micke2z 205
Postad: 6 apr 16:02 Redigerad: 6 apr 16:05

Derivera f(x)


svaret i a) = men jag har svårt att komma fram till de

Det klickade precis till efter jag postade. cos(4x-3pi/12) skulle vara desamma som cosx därför ändras den inte

micke2z skrev:

[...]  cos(4x-3pi/12) skulle vara desamma som cosx därför ändras den inte

Vad menar du med "desamma" här?

micke2z 205
Postad: 8 apr 00:13
Yngve skrev:
micke2z skrev:

[...]  cos(4x-3pi/12) skulle vara desamma som cosx därför ändras den inte

Vad menar du med "desamma" här?

eller nu börja jag tvivla på mitt svar här. 
Jag tänk 3 cos(4x-3pi/12) = f' (x) = -3sin(4x-3pi)/12
Men svaret är ju  -sin(4x-3pi)/12 och vet inte hur 3an gick bort

Yngve 38224 – Livehjälpare
Postad: 8 apr 07:30 Redigerad: 8 apr 07:31

f(x)=4cos(4x-3π12)f(x)=4\cos(\frac{4x-3\pi}{12}) är en sammansatt funktion.

För att derivera den behöver du använda kedjeregeln. Känner du till hur den används?

Läs annars detta avsnitt och fråga oss om allt du vill att vi förklarar närmare.

==================

Kommentar: utöver det så skriver du fel på ett par ställen i ditt senaste svar.

Dels använder du likhetstecken istället för \Rightarrow här:

Dels så skriver du parenteserna på fel ställen här:

.

Man kan börja med att förenkla/skriva om funktionen: f(x)=3cos4x-3π12 =3cos(x3-π4) så är det kanske lättare att se hur trean försvinner eftersom det är x/3 inuti argumentet.

Svara Avbryt
Close