4 svar
49 visningar
Joh_Sara är nöjd med hjälpen
Joh_Sara 726 – Avstängd
Postad: 26 feb 14:02

derivera funktionen

ln(1+x2)

jag tänker att jag ska använda kedjeregeln och har då fått:

derivatan av ln(x)=1xderivatan av (1+x2)=2xefterson ln(x) = 1+x2blir det1(1+x2)*2x    = 2x(1+x2)

stämmer det eller är det helt fel?

Det stämmer, men du skriver lite felaktiga saker.

Det gäller t.ex. inte att ln(z) = 1+x^2.

Joh_Sara 726 – Avstängd
Postad: 26 feb 18:08 Redigerad: 26 feb 18:11

okej men hur visar jag att ln framför parentesen innebär att det som står i parentesen är x? och hamnar i nämnaren?

johannes121 188
Postad: 26 feb 18:32
Joh_Sara skrev:

okej men hur visar jag att ln framför parentesen innebär att det som står i parentesen är x? och hamnar i nämnaren?

F(x) = ln(x) och g(x) = 1+x^2 ger att F(g(x)) = ln(1+x^2)

Joh_Sara skrev:

okej men hur visar jag att ln framför parentesen innebär att det som står i parentesen är x? och hamnar i nämnaren?

Så här:

Om f(x)=ln(x)f(x) = \ln(x) så är f'(x)=1xf'(x) = \frac{1}{x}

eller så här:

ddxln(x)=1x\frac{d}{dx}\ln(x)=\frac{1}{x}

eller så här:

D(ln(x))=1xD(\ln(x))=\frac{1}{x}

Svara Avbryt
Close