4 svar
77 visningar
naturare2 88
Postad: 31 aug 22:08 Redigerad: 5 sep 16:25

Det begränsande plagget


Skulle uppskatta att få hjälp med följande uppgift: 

Har löst alla deluppgifter men misstänker att deluppgift b och c motsäger varandra. Ska förklara lite hur jag tänker:

I del uppgift b står det att han bara kan ha bootsen till jeans eller chinos. Och uppgiften ska lösas genom att man får tänka: 

valfri skjorta x jeans och chinos x valfria strumpor x bootsen = 4 x 3 x 4 x 1 = 48 olika sätt 

valfri skjorta x valfria byxor x valfria strumpor x ej boots = 4 x 4 x 4 x 2 = 128 

128 + 48 = 176 olika sätt 

Det är alltså bootsen jag inte kan ha till annat än jeansen eller chinos. 

På deluppgift c är det lite annorlunda. Där står det att jag bara får ha den vita skjortan till de gråa finbyxorna och de svarta strumporna till lackskorna. Alltså är det den vita skjortan och de svarta strumporna som begränsar antalet val (om jag ska tänka som jag gjorde på deluppgift b). Jag borde alltså inte kunna ha den vita skjortan till annat än de gråa finbyxorna och de svarta strumporna till annat än lackskorna. Dock löses uppgiften på ett annat sätt. De tänker att han kan ha en valfri skjorta men då exkludera de gråa finbyxorna när det borde vara tvärtom som på b. Tankegången skiljer sig alltså mellan de båda deluppgifterna med vad som är det begränsande plagget och det ger olika svar. Hur ska jag då veta om jag ska tänka som deluppgift b eller deluppgift c? Det är lite svårt att förstå vad jag menar men kan förklara matematiskt om ingen förstår. Börjar man lösa dem båda deluppgifterna förstår man kanske vad det är jag syftar på. 

Calle_K 843
Postad: 31 aug 22:56

Jag skulle vilja påstå att det är lackskorna och finbyxorna som begränsar valet.

Har han svarta strumpor kan han ha vilka skor som helst men har han lackskorna måste han ha svarta strumpor.

På samma sätt gäller att om han har vit skjorta kan han ha vilka byxor som helst men har han finbyxorna måste han ha vit skjorta.

Problematiken uppstår vid tolkandet av frågan. När du väl tolkat rätt tror jag att du kan lösa uppgiften utan problem.

Calle_K 843
Postad: 31 aug 22:59

Gällande strumporna och byxorna är det faktiskt svårt att avgöra vilket plagg som begränsar vilket. Kan tolkas på båda sätt tycker jag. Svår formulering.

Gällande skjortan och byxorna däremot är det tydligare att det är byxorna som begränsar.

naturare2 88
Postad: 31 aug 23:12 Redigerad: 31 aug 23:13

Men på b är det bootsen som begränsar. Om jag ska utgå från att formuleringen "han bara kan ha svarta strumpor till lackskor" syftar på att lackskorna är det som begränsar borde formuleringen "bootsen bara kan användas till jeans eller chinos" antyda att det är jeansen och chinosen som begränsar då det går att omformulera den till: "Han kan bara använda bootsen till jeans eller chinos" = "Han kan bara använda svarta strumpor till lackskor"

Dock utgår facit från att det i ena fallet är bootsen som begränsar, i andra fallet lackskorna trots samma formulering när det egentligen borde följa samma princip, samma mönster på båda deluppgifterna. Förstår du vad jag menar?

Calle_K 843
Postad: 31 aug 23:31

Förstår vad du menar. Det är en svår formulering och i mina ögon kan man tolka det på båda sätten.

Får du en liknande fråga på prov får du fråga läraren så du är säker på innebörden.

Svara Avbryt
Close