11 svar
6951 visningar
paruthy18 är nöjd med hjälpen!
paruthy18 1482 – Avstängd
Postad: 11 mar 2018

Det gör ont - jag behöver hjälp med förstå texten

hej 

jag fick en uppgift i skolan som förberedelse för NP att klara några frågor som följer de dikten men jag kunde inte ens förstå vad texten handlar om ........ och jag verkligen behöver hjälp med hela dikten för att förstå vad den handlar om .......

och jag har försökt googla på dikt analys och fick några dikt analys  av det här dikten men de alla som har sktivit dikt analys kopplar hennes/författarens liv med dikten men   i skolan får vi inte göra det. vi måste direkt läsa texten och svara på  frågorna alltså vi får inte fakta om förfättaren så hjälp mig snälla med det här dikten om ni kan!

 Ja visst gör det ont
Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan  
bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern.
Vad är det för nytt, som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer
                              och det som stänger.
Ja nog är det svårt när droppar faller.
Skälvande av ängslan tungt de hänger,
klamrar sig vid kvisten, sväller, glider  –
tyngden drar dem neråt, hur de klänger.
Svårt att vara oviss, rädd och delad,
svårt att känna djupet dra och kalla,
ändå sitta kvar och bara darra  –
svårt att vilja stanna
                              och vilja falla.
Då, när det är värst och inget hjälper,
brister som i jubel trädets knoppar.
Då, när ingen rädsla längre håller,
faller i ett glitter kvistens droppar
glömmer att de skrämdes av det nya
glömmer att de ängslades för färden  –
känner en sekund sin största trygghet,
vilar i den tillit
                              som skapar världen.

Karin Boye, ur För trädets skull  (1935).

paruthy18 1482 – Avstängd
Postad: 12 mar 2018

jag behöver verkligen hjälp ........ kan nån?

Dikten handlar om förändring och rädslan vi känner inför den. 

Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?

När vårens första knoppar brister ut till blad, visst gör det ont! Det gör ont på samma sätt som när vi står inför att något ska förändras. Vi tvekar, eftersom det nya är ovant och obekvämt.

Varför skulle all vår heta längtan
bindas i det frusna bitterbleka?

Det måste vara så att vi är rädda för förändring. Likt våren står vi inför en annorlunda, mycket mer blomstrande tid, men ändå tvekar vi. Vi är kvar i det gamla tills det inte går längre, precis som våren är kvar i det frusna och bleka, tills bladen äntligen brister.

Höljet var ju knoppen hela vintern.
Vad är det för nytt, som tär och spränger?

Höljet över bladet har under hela vintern varit en stor, för att inte säga hela, knoppen. Nu ska det höljet plötsligt bort, när någonting nytt och skrämmande håller på att gräva sig fram.

Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer

Igen, visst gör det ont när identitet ska förändras och bytas ut. Det gör ont när bladen växer ut, och det gamla går sönder.

paruthy18 1482 – Avstängd
Postad: 12 mar 2018

tack såååå mycket för svaret .... nu förstår jag

precis nu hittade jag en annan förklaring på internet men det kopplat med hennes liv men vad skulle du iaf säga om den?

I och med att vi fick veta att Karin Boye var homosexuell och levde då man var ännu mer emot det än vad man är nu och i en tid då man inte tyckte om förändringar och att folk var annorlunda, så utgår jag att dikten handlar om att vara annorlunda och att vara homosexuell.

”Ja visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka?” Dessa två meningar skulle jag tolka som att det gör ont att berätta sanningen, för varför skulle man annars tveka att berätta den? Man kan också tolka det som att det gör ont när sanningen kommer fram, för att det kanske är något som folk inte skulle acceptera och de skulle (mobba) ut en, eller se ner på en. I detta fallet så skulle jag säga att det handlar om att inte våga säga att man är homosexuell, för att man vet att folk inte kommer att acceptera det. De kommer bara att tycka det är äckligt och onormalt.


”Varför skulle all vår heta längtan, bindas i det frusna bitterbleka?” Varför skall man dölja sina känslor, sin längtan, sin kärlek? Varför inte leva som man vill leva? Varför ska våran längtan till varandra döljas bara för att man älskar en av samma kön? Varför ska vi behöva bli stela, tomma skal för att vi inte kan släppa fram våra känslor? Varför ska vi behöva bli bittra?

”Höljet var ju knoppen hela vintern. Vad är det för nytt, som tär och spränger? Ja visst gör det ont när knoppar brister, ont för det som växer och det som stänger.” Med höljet kan hon mena att det var som en mur runt hennes känslor och att den har funnits där under en lång tid av hennes liv, men hon känner att den muren håller på att sprängas för känslorna blir allt starkare och vill komma ut. De vill inte längre vara gömda och dolda för världen, utan de vill komma ut ur mörkret och in i ljuset. Den meningen ”Vad är det för nytt” kan även vara hennes vilja, den börjar bli starkare och den börjar sakta bryta ner denna muren som finns runt hennes känslor. När det som har varit hennes försvar (hennes mur), bryts ner så kan även det göra ont. Jag antar att när hon skriver ”för det som växer och det som stänger” så är det som växer, hennes känslor och det som stänger är denna muren hon har runt sina känslor.

”Ja nog är det svårt när droppar faller. Skälvande av ängslan tungt de hänger, klamrar sig vid kvisten, sväller, glider - tyngden drar dem neråt, hur de klänger.” Sen när hennes (hemlighet) och hennes känslor kommer ut så är det svårt. Hon försöker hålla dem inne av rädsla för vad andra kommer att tycka, tänka, säga när det kommer ut. Så hon försöker hålla det kvar inom sig, men det går inte. Alla känslor vill bara komma ut och till slut orkar hon inte med det längre utan hon börjar ge efter.

”Svårt att vara oviss, rädd och delad, svårt att känna djupet dra och kalla, ändå sitta kvar och bara darra - svårt att vilja stanna och vilja falla” Hon orkade helt enkelt inte vara rädd och oviss hela tiden, hon ville inte behöva känna hemligheten/känslorna dra i henne hela tiden i sin längtan efter att få komma ut, men muren höll de känslorna inne så de kunde inte annat än att bara glida omkring inuti henne. De hade ingen chans att bryta sig igenom den mur hon hade byggt upp.

”Då, när det är värst och inget hjälper, brister som i jubel trädets knoppar.” När känslorna trycker på för mycket och det känns som jobbigast att hålla inne dem, går muren plötsligt sönder och alla känslorna väller ut.

”Då, när ingen rädsla längre håller, faller i ett glitter kvistens droppar glömmer att de skrämdes av det nya glömmer att de ängslades för färden - känner en sekund sin största trygghet, vilar i den tillit som skapar världen” Rädslan kunde inte längre hålla muren uppe och plötsligt var det som var skrämmande förut inte lika skrämmande längre. Hon känner att det inte var så farligt att ta det steget, utan absolut nödvändigt och helt underbart att berätta för alla hur hon kände. Och nu känner hon sig tillfreds med sig själv, hennes (hemlighet) har kommit ut, men det stör henne inte, utan hon tycker bara att det är skönt att det har kommit ut och hon känner att hon kan koppla av, i alla fall för stunden.

Ja, det är troligtvis så att dikten skrevs för att handla om att komma ut, men eftersom ni inte fick läsa på om Boyes liv får du stanna vid tolkningen att dikten handlar om förändring. Det finns ingenting i dikten som direkt viskar om att dikten skulle handla om att vara homosexuell, även om det i sammanhanget ter sig rätt uppenbart.

paruthy18 1482 – Avstängd
Postad: 12 mar 2018

nu fattar jag ........ tack sååå mycket för svaret

Inga problem!

paruthy18 1482 – Avstängd
Postad: 12 mar 2018

men smutstvätten då lät som jag förstod men nu förstår jag inte den sista 8 rader!

kan du hjälpa mig med den också om du kan?!

Basel30 7
Postad: 13 jan 2019

Kan någon av er hjälpa mig med de frågorna om dikten? Snällllllla !🤗

1- Karin Boye anväder sig av våren och de bristande knopparna som symbol för något annat. Vad tror ni , vad symboliserar den?

2- personer. Finns det ett jag i dikten?

Vad upplever,känner eller gör jaget?

3- Miljö. Hur beskrivs miljöerna? Är det tydligt eller är det mer en känsla ni får?kanske utspelas händelserna snarare i en persons inte? Exempel ur dikten.

Välkommen till Pluggakuten! Starta en egen tråd om frågan, och visa hur du försökt svara på frågorna, så hjälper vi dig. /Smutstvätt, moderator

Basel30 7
Postad: 13 jan 2019

Jag har läst dikten och googlat om de frågorna men alltid blir det fel.

Läraren säger man får inte svara genom författarens eget liv. Jag försökt mitt  bästa men alltid gått det dåligt.

lm44455 1
Postad: 13 maj 2020 Redigerad: 13 maj 2020

Tack så mycket för hjälpen. 

Svara Avbryt
Close