1 svar
33 visningar
Alltidhär 32
Postad: 25 jul 01:09

Det kalla kriget

Jag skulle beskriva orsakerna till det kalla kriget. Det jag fick fram var: Sovjetunionen och USA hade olika ideologier och idéer kring hur politiker skulle se ut, Sovjetunionens ockupation och regim av länderna som befriades efter andra världskriget, USA:s Marshallplanen som tolkades av Sovjetunionen som propaganda, USA:s atombomb som riktades mot Sovjetunionen (som sedan resulterades i att opponenten gjorde likadant), att allt var båda tvås ansvar dvs allt som jag beskrev var ett gemensamt ansvar där det kan inte bestämmas vems fel det var. 

Finns det något mer jag kan skriva här? Kanske något jag skrev fel? 

Teraeagle 19362 – Moderator
Postad: 25 jul 08:48 Redigerad: 25 jul 17:10

Konflikter mellan stormakter har alltid funnits i försök att få så stort inflytande i världen som möjligt. Ofta har länderna då krigat direkt med varandra. Det som utmärker Kalla kriget är ju att det inte är något riktigt krig mellan USA och Sovjetunionen, utan främst en hotfull stämning och proxykrig. Ett proxykrig är ett krig där länder inte krigar direkt med varandra, utan indirekt. Vietnamkriget, Koreakriget jom kippur-kriget är tre exempel där dessa två inte krigade direkt med varandra, men stödde olika sidor.

Att det inte utvecklades till ett fullskaligt krig mellan länderna beror nog på utvecklingen av atombomben. Krig mellan USA och Sovjetunionen hade riskerat att leda till kärnvapenkrig där ingen hade kunnat vinna. Det paradoxala är att utvecklingen av atombomben har lett till en period av färre krig mellan stormakterna. Ibland kallas det för ”Pax atomica”, alltså ”atomfreden”.

Svara Avbryt
Close