2 svar
72 visningar
Kunskap är makt 108
Postad: 7 jan 15:27 Redigerad: 7 jan 15:40

Det kvinnliga idealet- en skönhetsreparering som du får betala priset för

Hej alla på pluggakuten!

Jag har NP snart i svenska och skulle uppskatta feedback på min krönika om det kvinnliga idealet! Uppskattar all hjälp! 

 

Det kvinnliga idealet- en skönhetsreparering som du får betala priset för


Jag skriver en krönika ägnad åt alla tjejer och kvinnor i Sverige som kämpar med att hitta sig själva och för er vars liv slagits i spillror av det redan befintliga idealet och som försöker bygga upp er själva till hela individer igen. Det är inte lätt, men jag ska hjälpa er!


Studier har visat att depression och ångest bland tjejer har eskalerat de senaste 10 åren och idag nått en rekordnivå av dåliga siffror som speglar ett misslyckande från flera håll. Samhället är en av flera bidragande orsaker till dessa siffror har jag hört från några tjejer i min egen ålder som blivit intervjuade av en krönikor för inte så länge sedan.

Att vara kvinna idag är att leva i en identitet och i en norm. Normen är en kub tjejer redan från flick- stadiet måste bekantas med och passa in i. Kuben är smidig att rymmas i för en del, men för mig och andra tjejer som inte trivs med att leva efter ett ideal om hur en kvinna idag ska se ut, klä sig och bete sig på kan det vara tufft och trångt att leva i den kuben. 


Jag och även flera av er håller säkert med mig om att ideal har funnits i alla tider och förmodligen kommer att fortsätta existera så länge ingen bryter mot dem. Men att bryta normer är ingen enkel grej och jag höjer normbrytarna till skyarna för att de gör sig själva och hela Sverige en tjänst. Jag dömer inte de(ordval?) som inte vågar vara en del av dem eftersom de har tillräckligt att uträtta med sig själva.

Låt oss återgå till hur det kvinnliga idealet har implementerats i verkligheten. Snygga och smala kroppar på framsidan av kvinnotidningar, i reklamer, på affischer i Skärholmen. Jag skulle tycka att dessa är missledande bilder som jag tror de flesta kvinnor anammar(ordval?) redan som tonåringar. Därför skulle jag säga att samhället är en bidragande orsak till tjejers dåliga välmående idag. För att säka jobb som en kvinna inom modebranchen måste man anta det riktiga utseendet och ha den perfekta kroppen för att få det jobbet. Visst är det hemskt! Tänk om du dag in och dag ut hänvisades till kvinnor vars kropp samhället ansåg vara “det perfekta”? Med en vän som också uppmuntrar dig på vägen? För eller senare säger kroppen stopp men oftast då har det gått för långt. Låt oss säga att en tjock 15 åring vill svälta sig själv för att likna sitt kvinnliga ideal. Det är fel. Tjejer respektive kvinnor ska inte behöva känna skam över sitt utseende. Det är ju det som gör dem unika!


Det är lätt att nu sitta och skriva att ni ska vara försiktig med att uppnå ett ideal tänk eftersom många av er påverkas undermedvetet. Låt oss ta ett exempel. De flesta av er har med stor sannolikhet varit på en koncert där vi tittat på våran favorit artist. Gradvis kanske vi vill börja likna hen.


Till viss grad kan ideal och kvinnliga idealen hänvisa till ett förnyat kvinnligt jag. Låt oss säga att jag kollar in första sidan på “Damernas värld” och vill uppgradera mig med lite, smala höfter, smala kindben större bröst. Mitt val är förstås mitt eget jag tagit på bekostnad av en bild i en modetidning, men de konsekvenser som sedan följer är mitt straff för att jag valt att anta ett rätt kvinnligt utseende i min egen unika kropp. Ett pris som jag får betala för och inte kvinnan som blivit fotograferad i tidningen. 

För att undvika depression och ångest över sig själv och sitt utseende ska alla göra något för att dra ner på de kvinnliga idealets påverkan och dess eskalerande  roll i samhället. Det är först då vi kan...(osäker på hur jag kan fortsätta).

 

Frågor

1. Annan rubrik?

2.Mer samandsord? Mer formella ord? Isf exempel.

3. Strukturera texten annorlunda?

3. Ge fler exempel utifrån det verkliga livet?

4. Exempel på en bra avslutning

5. Särskrivning eller satsradning? Brukar göra dessa fel när jag skriver.krabb 1
Postad: 11 jan 21:58 Redigerad: 11 jan 21:58

Hej! Här kommer några tankar. 

 

"Jag dömer inte de(ordval?)" jag tycker det funkar bra i sitt sammanhang. 

"Jag skulle tycka att dessa är missledande bilder som jag tror de flesta kvinnor anammar(ordval?) redan som tonåringar." här blir det lite krångligare. Om det du försöker förmedla är att kvinnor utifrån dessa bilder skapar en osund relation kropp/hälsa bör du formulera om hela meningen. Kanske något i stil med "Jag tycker att dessa bilder är missledande. Jag tror att många kvinnor utifrån dessa bilder skapar en osund relation kropp/hälsa"? Du ska se det som positivt att du själv ifrågasatte ditt ordval här!

Reagerade också lite på följande stycke "Det är lätt att nu sitta och skriva att ni ska vara försiktig med att uppnå ett ideal tänk eftersom många av er påverkas undermedvetet. Låt oss ta ett exempel. De flesta av er har med stor sannolikhet varit på en koncert där vi tittat på våran favorit artist. Gradvis kanske vi vill börja likna hen".  Först och främst känns det inte riktigt färdigt och kanske inte borde vara ett eget stycke? Sedan finns en särskrivning:  favorit artist -> favoritartist. Ett stavfel: koncert -> konsert. 

Försök dela in det första stycket i fler meningar. "Jag skriver en krönika ägnad åt alla tjejer och kvinnor i Sverige som kämpar med att hitta sig själva. PUNKT" osv. Samma sak gäller för meningen som inleds "Kuben är smidig att rymmas...". Här får jag också flika in att jag älskade kub-liknelsen, snyggt. 

Gällande rubriken, förstår inte riktigt "skönhetsreparering", men annars gillar jag den.

För avslutningen tänker jag något i stil med "Det är först då vi kan lämna idealen bakom oss". Eller?

 

Tror jag svarade på de flesta punkter även om jag inte skrev i punktform. Lycka till i skrivandet!

Kunskap är makt 108
Postad: 12 jan 21:32

Någon som vet en passande rubrik som fångar läsaren?

Svara Avbryt
Close