1 svar
24 visningar
Emal är nöjd med hjälpen
Emal 36
Postad: 29 nov 2021 14:53 Redigerad: 29 nov 2021 15:26

Studentekonomi

Jag har en uppgift på hemkunskapen - jag är en student som bor i en etta (lägenhet) och får omkring 4000kr i månaden att spendera på mat och liknande. Min uppgift är då att göra en inköpslista med saker jag borde köpa - fredag eftermiddag till måndag. Jag har då max ca 500kr att spendera dessa dagar. När inköpslistan är klar är det dags att välja en butik. Efter ska man resonera varför just man valt den butiken (t.ex willys) - t.ex: "för att den har mer innehåll för samma pris, etc". Jag måste tänka ur ett miljö, ekonomiskt och hälsomässigt perspektiv. Jag säger inte att ngn här ska göra det åt mig - men jag begöver komma igång - kan ngn sätta på mig på traven - få igång mig?

Programmeraren 2188
Postad: 29 nov 2021 15:08 Redigerad: 29 nov 2021 15:08

Låter som du har en bra ansats. Att analysera valet av mat och butik utifrån ekonomi, miljö och hälsa låter bra. T ex är Willys billigare än närbutiken men man måste kanske ta bilen för att komma dit. Näringsriktig mat är viktigt för hälsan (ekologisk mat är bättre också men påverkar inte alls hälsan lika mycket. t ex är ekologiska chips fortfarande inte nyttig mat). Halvfabrikat är dyrare än att köpa råvaror. Olika slags kött kan ha liknande näringsinnehåll men kosta olika. Och så vidare.

Detalj: Menar du fredag eftermiddag till måndag morgon? Då är det 3 middagar, 2 lunch och 3 frukost. I en hel vecka är det 7 av varje. Om du menar exakt fredag eftermiddag till måndag morgon får du bedöma hur stor del av veckans mat som då går åt. Kanske vill man ha lite roligare mat på helgen också.

Prova att gör en matsedel för lunch och middag. Frukosten är ofta lite mer "samma varje dag" så den är enklare. Om du är van med kalkylprogram (Excel, Numbers, Google Sheets) så kan det vara bra att använda eftersom det är lätt att justera och ändra fram och tillbaka. Man kan också lägga in priser man t ex hittar på matbutikerna på nätet.

Svara Avbryt
Close