1 svar
24 visningar
Charles A. Magnussen 63
Postad: 1 jun 23:06

Diabetes

Personer med obehandlad diabetes har knappast någon glykogen i levern att utnyttja i en situation där de skulle behöva extra energi. Hur kan det vara så?

mag1 2519
Postad: 2 jun 10:10 Redigerad: 2 jun 10:11

Diabetes är ett samlingsnamn för en grupp av symptom, men de bakomliggande orsakerna till varför dessa typiska symptom uppstår är väldigt olika. Orsakerna är allt ifrån avsaknad av insulinproducerande celler (typ1), till brister/fel i de många steg som krävs för en normal (glukos)metabolism som vid typ2. T.ex. för hög kroppsvikt/med begränsad insulinproduktion (insulinunderskott), otillräcklig utsöndring av insulin från bukspottskörtelns beta-celler (stressade celler/inflammation), glukostransportörerna fungerar inte normalt (beta-cellerna känner inte av blodsockret korrekt), signaleringen från receptorer på cellens yta fungerar inte (beta-cellerna känner inte av blodsockret korrekt), utsöndringen av insulin fungerar inte, muskel-/fettcellerna svarar inte normalt när de binder insulin (för mycket fett i blodbanan, signaleringen i cellen fungerar inte, glukostransportörerna kan inte mobiliseras till cellens membran lika effektivt som vanligt) med mera.

En effekt av insulinet på just leverns celler är att levercellerna stimuleras att börja bilda och lagra in glykogen från glukosen i blodet. Men vid obehandlad diabetes är (överlag) problemet att det inte finns tillräckligt med insulin (antingen bildas det för lite/inget, eller så är effekten av det insulin som finns för låg), vilket då gör att inlagringen av glykogen inte sker i normal takt.

Levercellerna kommer dessutom reagera normalt, genom att hydrolysera glykogen och frisätta glukos till blodet vid bl.a. stress (stress leder till frisättning av glukagon, som avbryter glykogenbildningen, och startar glykogennedbrytningen). Så det finns mekanismer som bryter ner glykogen (stress), men uppbyggnaden av glykogen sker inte i normal takt (insulinbrist). Detta sker oberoende av individens blodsocker, för både kroppens glukosmetabolism och resten av kroppens reglering är beroende av att det finns en tillräcklig mängd insulin (och denna mängd finregleras hela tiden).

Svara Avbryt
Close