1 svar
121 visningar
max1 3
Postad: 9 nov 2021 21:32

Diabetes

Frågan är:

a.                             Vad innebär sjukdomen
b.                             Hur upptäcker man sjukdomen
c.                             Vad händer om en person med diabetes inte behandlas?
För ett utförligt svar koppla din förklaring till hormonsystemet

Jag har besvarat frågorna men förstår inte riktigt hur jag ska koppla diabetes med hormonsystemet. Jag har besvarat att insulinet är ett hormon som produceras i bukspottkörteln, kan det ha att göra med hormonsystemet? . Jag har läst i läroboken (Synpunkt naturkunskap 1b) men hittar inte heller där någon förklaring mellan diabetes och hormonsystemet, jag har även googlat men hittar ingen info. 

mag1 8332
Postad: 9 nov 2021 21:47

Insulin är det hormon i kroppen som signalerar att det finns glukos i blodet att utnyttja. Och detta glukos kommer från magtarmsystemet efter en måltid. Men efter att innehållet i tarmarna börjar bli tömt på glukos (för att det mesta tagits upp och med blodet kommit ut i kroppen), så behöver denna "det finns massor av mat att ta upp" signal till cellerna stängas av. Och de insulinkänsliga cellerna (f.f.a. muskler och fettvävnad) behöver få en signal om att sluta ta upp glukos och styra om energiutnyttjandet mot fett istället.

Så insulinfrisättningen till blodet minskar (när blodsockret minskar), och samtidig frisätts glukagon, som är det hormon vilket signalerar att inte mer glukos finns - så att cellerna slutar ta upp glukos och att fett börjar frisättas.

Men samtidigt påverkas båda dessa hormoner av bl.a. stresshormoner - därav kopplingen till hormonsystemet.

Svara Avbryt
Close